Adis Tanović

Osmansko razdoblje - prirodno i kulturno blago Bosne i Hercegovine

Kultura / Flash | 12. 04. 2016. u 11:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Yunus Emre Enstitüsü-Turski kulturni centar Mostar, uz podršku Centra za kulturu Narodnog univerziteta Konjic 11. travnja 2016. godine su u prostorijama Galerije Narodnog univerziteta Konjic održane izložba fotografija Adisa Tanovića "Osmanski period/prirodno i kulturno blago Bosne i Hercegovine" i predstavljanje monografija o Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj.

Specijani gosti večeri bili su konjički solisti Ema vajzović, Lamija Badžak i Amina Madžak uz pratnju virtuoza na gitari, Vanje Alikadića, a izveli su kompoziciju 'Sari gelin'.

Autor Adis Tanović sinoć je predstavio nekoliko svojih projekata: 'Osmanski period/prirodno i kulturno blago Bosne i Hercegovine', monografije 'Bosna i Hercegovina' i 'Republika Turska', te vodiče 'Kako putovati Europom' i 'Sarajevo'. Pored autora, promotori su bili mr. Benjamin Mušinović, koordinator Centra za kulturu Narodnog univerziteta Konjic i Vanja Šunjic, student završne godine Menadžmenta u turizmu.

Promotor mr. Benjamin Mušinović, koordinator Centra za kulturu Narodnog univerziteta Konjic na početku izlaganja je naglasio da je program pod pokroviteljstvom Turskog kulturnog centra Mostar, te je spomenuo da je ovo nastavak suradnje sa Yunus Emre kulturnim centrom, te afirmacije zajedničkih vrijednosti kulturno povijesnog nasljeđa BiH i Turske.

Cilj ovih izdanja je objediniti sve ljepote Bosne i Hercegovine, njenu kulturnu i povijesnu baštinu, njenu geografsku i bioraznolikost i gastronomsku ponudu. U vremenu kada savremeni turista, otuđen i pod pritiskom bježi iz grada u neke nove, neistražene i autentične predjele, Bosna i Hercegovina se nameće kao idealna destinacija sa svim svojim atrakcijama.

Monografija 'Republika Turska' nastala je kao plod autorevog desetogodišnjeg lutanja gradovima Turske i praćenju njihovog preobražaja iz zapuštenih, zaboravljenih i gotovo urušenih mijesta, do danas najvećih atrakcija ne samo Republike Turske, nego i čitave Europe. Kako kaže autor:'Ovo je primjer za sve nas.'

Kopirati
Drag cursor here to close