Priopćenje MIZ-a

Oštro negodovanje povodom najave o završetku izgradnje HNK u Mostaru

Kultura / Flash | 29. 10. 2014. u 11:04 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar oglasio se priopćenjem za javnost u kojem izražava oštro negodovanje povodom najave o završetku izgradnje objekta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru objavljene, kako navode, u medijima i na službenoj internet stranici HDZ-a BiH.

''Način na koji je ova vijest plasirana javnosti nedvosmisleno ignorira i omalovažava sve zakonske propise, nadležne gradske službe i institucije. Vijest da će objekt koji se nalazi u Centralnoj gradskoj zoni, (Distriktu) biti izgrađen po mjerama i planiranoj dinamici Komisije za odabir modela i završetka izgradnje objekta intonira je tako da potpuno ignorira i samu pomisao na bilo kakve regulacijske planove, urbanističke standarde i na koncu osnovni minimum ičije suglasnosti.

S nevjericom da je moguće izbjegavati svima poznate činjenice da je za takve građevinske poduhvate potrebno usuglasiti regulacijski plan za Centralnu zonu Mostara na nivou Grada, Medžlis Islamske zajednice Mostar želi podsjetiti domaću i međunarodnu javnost da je svaki dosadašnji pokušaj formiranja komisija za izradu tih regulacijskih planova opstruiran i propao.

Najprije je blokiran rad ''Vinterštajnove komisije'' koja se uslijed političkih opstrukcija raspala. U prošlom sazivu Gradskoj vijeća ponovo je imenovana komisija koja, pokazalo se, nije imala nikakvih rezultata rada. Međutim, ipak je u toj zoni, na misteriozan način obnovljena zgrada bivšeg hotela Mostar i neposrednu uz nju izgrađena još jedna, čija nam je namjena nepoznata'' navodi se u priopćenju.

Iz MIZ-a Mostar podsjećaju domaću i međunarodnu javnost da Medžlis Islamske zajednice Mostar već 13 godina čeka odgovor nadležnih gradskih institucija o urbanističkoj suglasnosti za gradnju Islamskog kulturnog centra na lokalitetu bivšeg Lakišića harema, koji se kao i sve navedene zgrade nalazi u Centralnoj gradskoj zoni, a za čiju gradnju su već propale dvije donatorske investicije.

"Sudeći po vijesti o nastavku gradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, za suglasnost o gradnji dovoljno je prisustvo ili blagonaklonost Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH i budućeg hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine", navodi se u priopćenju MIZ-a Mostar.

Podsjećamo, u ponedjeljak je održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva za odabir modela završetka izgradnje objekta HNK Mostar na kojoj su predstavljeni osnovni ciljevi, nadležnosti i način rada Povjerenstva, a prezentiran je i model izgradnje zgrade kazališta.

Kopirati
Drag cursor here to close