Bljesak u Istanbulu

Papa u Turskoj: Posjet brata sa zapada, bratu s istoka

Kultura / Flash | 29. 11. 2014. u 07:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međusobni odnosi Katoličke i Pravoslavne crkve, te stanje kršćana u Turskoj bile su glavne teme tiskovne konferencije koju su večer prije dolaska pape Franje u Istanbulu održali pravoslavni metropoliti John iz Pergama i Elpidophorus iz Burse.

Metropolit John opisao je razvoj odnosa između katolika i pravoslavaca. Posebno je govorio o poboljšanju međusobnih odnosa u posljednjih pedeset godina.

"U prošlosti odnosi nisu bili tako dobri, i tek je šezdesetih godina prošloga stoljeća došlo do otvaranja vrata ekumenskom pokretu. Odnosi su se razvili vrlo pozitivno", rekao je metropolit. Osim čestih posjeta i srdačnih odnosa, katolici i pravoslavci od 1980. godine vode dijalog na teološkoj razini.

O stanju kršćana u Turskoj, govorio je metropolit Elpidophorus. Papin posjet opisao je kao posjet brata sa zapada, bratu s istoka, i naveo da je razumljivo, kada se braća posjećuju da će jedan drugoga pitati za probleme koje imaju.

Govoreći o temi ljudskih prava, metropolit je iznio da Pravoslavna crkva u Turskoj nema status pravne osobe, pa tako ne može posjedovati ni zemljište na kojem se nalazi njezino sjedište. Također, već godinama neuspješno od turskih vlasti pokušava dobiti dozvolu za ponovno otvaranje svoje škole.

Papa Franjo četvrti je papa koji u posljednjih pedest godina posjećuje Istanbul i carigradskoga patrijarha. U subotu će po dolasku u Istanbul posjetiti nekadašnju crkvu, potom džamiju, a danas muzej Hagia Sophia, i obližnju Plavu džamiju. Popodne će predvoditi misu za katolike u Istanbulu, a u nedjelju će biti prisutan na liturgiji koju predvodi ekumenski patrijarh Bartolomej.

Inače, ekipa portala Bljesak.info je na mjestu događaja u Istanbulu, te ćemo vam prezentirati sve aktivnosti oko posjeta pape ovom gradu i zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close