Tomislavgrad

Položen kamen temeljac za muzejski lapidarij

Kultura / Flash | 11. 04. 2016. u 14:57 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U neposrednoj blizini bazilike sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu, uz Franjevački muzej "Fra Jozo Križić“ danas je upriličeno svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju muzejskog lapidarija.

Uz domaćina, ravnatelja Franjevačkog muzeja Tomislavgrad fra Antu Pranjića polaganju su nazočili pomoćnica ministra za znanost i kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović, ministri u Vladi Hercegbosanske županije Patar Galić i Stipan Šarac, predsjedavajući Skupštinom Hercegbosanske županije Robert Bagarić, načelnik općine i predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Ivan Vukadin i Mate Kelava te ravnatelji Kulturno-informativnog centra i Turističkog ureda Tomislavgrad Danijela Papić i Ružica Sliško.

Nakon uspješno ostvarenih projekata oko muzeja poput otvaranja stalnog postava, zatim i Franjevačke zavičajne galerije te uskoro i knjižnice, po riječima ravnatelja Franjevačkim muzejom fra Antu Pranjića, na red je došao projekt lapidarija.

"Koliko bila velika i bogata prošlost ovog grada treba nas poučiti da treba ići naprijed a ovo polaganje kamena temeljca za lapidarij važno je nama koji živimo u ovom mjestu da možemo računati na budućnost koja bi trebala biti bolja ako svi u to nešto svoje ugradimo“, kazao je fra Pranjić.

Na ovim prostorima je pronađeno dosta kamenih spomenika, od ilirskog vremena, preko bogatog rimskog doba, do hrvatske prošlosti i sadašnjosti te se time, kako kaže fra Pranjić , nameće dužnost i potreba Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu izgradnju lapidarija da te spomenike sačuva, izloži i javnosti predstavi.

U iduće dvije godine planirana je izgradnja muzejskog lapidarija i postava kamenih spomenika koji će s muzejom i galerijom predstavljati suvremenu i funkcionalnu polivalentnu ustanovu, gdje će se prikazati područje Duvna od antike do današnjih dana.

Na značaj lapidarija ovom muzeju i kraju kratko su se osvrnuli tomislavgradski načelnik Ivan Vukadin i ministar znanosti , prosvjete, kulture i športa Vlade Hercegbosanske županije Patar Galić obećavši pri tom pomoć i podršku kao što je to činjeno i u ranijim projektima oko Franjevačkog muzeja.

Projekt izgradnje lapidarija podržan je u Ministarstvu civilnih poslova BiH, gdje je po riječima pomoćnice ministra za znanost i kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH Biljane Čamur Veselinović, za ovaj projekt odluku donijelo Vijeće ministara BiH sa donacijom od 10 000 KM.

"Cijenimo da je izgradnja lapidarija vrlo značajna za očuvanje kulturno-povijesnog naslijeđa ovog kraja imajući u vidu kulturno bogatstvo kojim raspolaže", za Fenu je kazala pomoćnica ministra Biljana Čamur Veselinović.

Kopirati
Drag cursor here to close