Obnova Kulturne Baštine

Prije 20 godina potpisan je Ugovor o rekonstrukciji kulturnog doma Napredak u Mostaru

Dana 22. srpnja 2004. godine, potpisan je Ugovor o rekonstrukciji i restauraciji Hrvatskog kulturnog doma (HKD) "Napredak" u Mostaru
Kultura / Flash | 23. 07. 2024. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dana 22. srpnja 2004. godine, potpisan je Ugovor o rekonstrukciji i restauraciji Hrvatskog kulturnog doma (HKD) "Napredak" u Mostaru, čime je započeta obnova jednog od najznačajnijih objekata kulturne povijesti hrvatskog naroda u Hercegovini.

Ugovor je potpisan između direktora PCU-a Rusmira Ćišića i Tihomira Rozića, te direktora tvrtke "Građevinar Fajić" Arifa Fajića. Vrijednost ugovora bila je 562.944 KM, a projekt je trebao biti završen do 28. prosinca 2004. godine.

Povijest HKD "Napredak"

HKD "Napredak" izgrađen je 1906. godine prema projektu Stjepana Škrobića, prvog ovlaštenog graditelja u BiH, godinu dana nakon kupovine zemljišta. Zgrada je izvorno imala secesijsku fasadu s bogatim plastičkim dekoracijama, karakterističnim za austrougarsko vrijeme.

Tijekom Prvog svjetskog rata, zgrada je oštećena, a 1926. godine dograđen je kat prema projektu Miroslava Loosea. Nakon rata, preventivnim zaštitnim mjerama, zgrada je zaštićena od daljnjeg propadanja, no nebriga je uzrokovala daljnju degradaciju.

Opširnije možete pročitati na stranicama HKD Napredak

Projekt Obnove

Obnova HKD "Napredak" bila je dio Probnog projekta kulturnog naslijeđa putem Jedinice za koordinaciju projekta (PCU) u suradnji s Međunarodnom asocijacijom za rekonstrukciju i razvoj (Svjetska Banka) i UNESCO-om.

Projekt je podijeljen u tri komponente:

  1. Obnova Starog mosta s kulama i objekata u kompleksu Mosta.
  2. Obnova deset jedinica povijesne jezgre Starog grada, uključujući Mlinice na rijeci Radobolji.
  3. Rekonstrukcija i restauracija "Odabranih spomenika tri naroda", uključujući Mitropolijsku palaču, Vakufsku Palaču i zgradu HKD "Napredak".

Dizajn i Konstrukcija

Zgrada HKD "Napredak" dizajnirana je kao višenamjenski objekt s podrumom i tri etaže, te cilindričnim tornjem pokrivenim kupolom s lanternom. Južna fasada objekta je obnovljena prema originalnim nacrtima, zadržavajući secesijske elemente. Krovna konstrukcija izrađena je od kvalitetnih materijala, s posebnim naglaskom na restauraciju oštećenih dijelova i antikorozivnu zaštitu.

Zasluge i Svečano Otvorenje

Najveće zasluge za obnovu HKD "Napredak" pripadaju bivšem gradonačelniku Mostara, Nevenu Tomiću. Dana 22. srpnja 2004. godine, potpisan je Ugovor o rekonstrukciji i restauraciji konvikta HKD "Napredak" između direktora PCU-a Rusmira Ćišića i Tihomira Rozića, te direktora tvrtke "Građevinar Fajić" Arifa Fajića. Vrijednost ugovora bila je 562.944 KM, a projekt je trebao biti završen do 28. prosinca 2004. godine.

Svečanom otvorenju prisustvovali su mnogi uglednici, uključujući tadašnjeg predsjednika HKD "Napredak", prof. dr. Franju Topića, koji je zahvalio čelnicima grada Mostara na podršci.

Obnova HKD "Napredak" predstavlja značajan korak u očuvanju kulturne baštine Mostara i Hercegovine. Ovaj povijesni objekt sada ponovno služi kao simbol kulturne povijesti i napretka hrvatskog naroda na ovim prostorima. Svečano otvorenje 28. prosinca 2004. godine, obilježilo je novi početak za HKD "Napredak" i njegovu ulogu u kulturnom životu Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close