Grad Petra I. Velikog

Prije jednog stoljeća boljševici preimenovali Petrograd u Lenjingrad

Godine 1914. ime je promijenjeno u Petrograd, što je zapravo ruska varijanta imena Sankt Peterburga. Međutim, 26. siječnja 1924. godine Petrograd je preimenovan u Lenjingrad, samo pet dana nakon Lenjinove smrti.
Kultura / Flash | 26. 01. 2024. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dana 26. siječnja 1924. godine izvršeno je preimenovanje Petrograda u Lenjingrad. To je učinjeno samo pet dana nakon Lenjinove smrti, a bilo je sukladno komunističkoj tendenciji imenovanja gradova prema svojim vođama.

Zanimljivo je proučiti sve promjene imena Sankt Peterburga od njegova osnivanja u vrijeme cara Petra Velikog 1703. godine. Isprva se ime tog grada pisalo Sankt-Piter-Burh, kasnije je modificirano u Sankt-Petersburh, a napokon i u Sankt-Peterburg.

Godine 1914. ime je promijenjeno u Petrograd, što je zapravo ruska varijanta nekadašnjeg imena. Kao što je rečeno, navedenog dana 1924. godine Petrograd je preimenovan u Lenjingrad.

Godine 1991. vraćeno je spomenuto staro ime iz vremena Ruskog Carstva – Sankt-Peterburg.

Sankt-Peterburg bio je glavni grad Rusije od 1712. do 1918. godine, tj. više od 200 godina. U vremenu prije i poslije tog razdoblja glavni grad bila je Moskva.

Grad je smješten na rijeci Nevi na vrhu Finskog zaljeva na Baltičkom moru. Često se pojednostavljeno naziva Peterburg (rus. Петербург) dok je neformalno poznat i kao Piter (rus. Питер), kako ga zovu njegovi stanovnici.

Relativno je mlad grad, nastao početkom 18. stoljeća, nakon što je Rusija od Švedske osvojila Ingriju. Osnovao ga je 27. svibnja 1703. car Petar I. Veliki, te je bio glavni grad Ruskog Carstva do ruske revolucije 1917., kada je prijestolnica preseljena natrag u Moskvu.

Video: Winter Saint Petersburg Russia 6K. Shot on Zenmuse X7 Drone

Petar I. Veliki vodio je politiku kojom je u Rusiju želio uvesti zapadne vrijednosti, te je radi toga želio osnovati novu prijestolnicu bliže Europi, jer se u to doba do Moskve vrlo dugo putovalo.

Grad je tada službeno nazvan po svom zaštitniku, apostolu Svetom Petru, ali mnogi smatraju da je njegov osnivač grad nazvao po sebi.

Sankt-Peterburg je s 5,3 milijuna stanovnika drugi najveći ruski grad, i četvrti u Europi nakon Istanbula, Londona i Moskve. Grad je značajno europsko kulturno središte i važna ruska luka na Baltičkom moru.

Sankt-Peterburg često se naziva najzapadnijim ruskim gradom. Među svjetskim gradovima s više od milijun stanovnika, Sankt-Peterburg je najsjeverniji. Povijesni centar Sankt-Peterburga i pripadajući ansambl, tvore mjesto svjetske baštine UNESCO-a.

Grad je također sjedište muzeja Ermitaž, najveće umjetničke galerije u svijetu.

Kao rusko političko i kulturno središte tijekom više od 200 godina, često se smatra ruskom "sjevernom prijestolnicom", te je tijekom svoje povijesti nazivan i Venecijom sjevera ili sjevernom Palmirom.

U gradu je veliki broj stranih konzulata, sjedišta međunarodnih kompanija, banaka i drugih poslovnih subjekata.

Kako je grad nastajao možete pročitati OVDJE

Video: Top 10 Reasons Why Saint Petersburg May Be the Most Beautiful City in the World
Kopirati
Drag cursor here to close