bespredmetna umjetnost

"Prostor Oblik" : Nakon trideset godina devetorica bh umjetnika izlažu zajedno

Kultura / Flash | 28. 01. 2015. u 12:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvaranje izložbe umjetničke grupe "Prostor Oblik" bit će upriličeno u četvrtak, 29. siječnja s početkom u 18 sati u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica (FMGG) kod Livna. Viša kustosica umjetničke zbirke FMGG-a Željka Vrdoljak kazala je za Fenu kako je izložba nastavak uspješne suradnje Umjetničke galerije BiH i FMGG-a.

''Grupa Prostor Oblik obuhvaća devet bosanskohercegovačkih umjetnika koji se ranih sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća odlučuju za djelovanje u sferi bespredmetne umjetnosti'', kazala je Vrdoljak, dodavši kako su Ljubomir Perčinlić, Tomislav Dugonjić, Enes Mundžić, Edin Numankadić osnivači grupe, te im se ubrzo, zbog bliskog načina razmišljanja, pridružuju Bekir Misirlić, Vojo Dimitrijević, Nikola Njirić, Radoslav Tadić i Mustafa Skopljak.

Dodala je kako su danas od njih još živi Enes Mundžić, Edin Numankadić i Mustafa Skopljak, koji su i dalje vezani za pojam apstraktnog.

Po njezinim riječima, grupa je nastala na umjetničkoj koloniji 1975. godine te je bila aktivna sedamdesetih i osamdesetih godina organizirajući nekoliko zajedničkih izložbi.

Nakon gotovo trideset godina radovi grupe Prostor Oblik ponovno se predstavljaju bosanskohercegovačkoj publici, a najveći dio izložbe čine djela iz kolekcije Umjetničke galerije BiH.

- Oni sasvim sigurno nisu bili prvi koji su se apstrakcijom bavili u bosanskohercegovačkom slikarstvu i skulpturi, ali je djelovanje ove grupe ostavilo snažne posljedice, ne raskidajući samo sa tradicionalnom umjetnosti, već i sa svojom generacijom koja je u tom period nadahnuće tražila u različitim oblicima neorealizma i neoromantizma, te uživala veliku popularnost kod publike i kritike – istaknula je Vrdoljak.

Inače, autorica ove izložbe Ivana Udovičić nazvala ih je "usamljenim otokom" koji se pojavljuje sedamdesetih godina na umjetničkoj sceni BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close