Dr. Marko Samardžija

Prvi srpsko-hrvatski rječnik: znate li što znači snishodljiv, nasušan, bukvalno, crkotina, saučešće?

Kultura / Flash | 03. 11. 2015. u 14:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znate li što znači ćeretav, kolovoz, koralski, nezlobiv, nipodaštavati, nizija, pokondirenost, polezan, politikolog, žrebovati? Svi oni koje to zanima, značenje spomenutih riječi uskoro će moći pronaći u 'Srpsko-hrvatskom objasnidbenom rječniku' (Srpsko-hrvatskom eksplikativnom rečniku) koji je izradio profesor s Filozofskog fakulteta dr. Marko Samardžija.

Na Interliberu koji počinje za tjedan dana među novitetima koji će zasigurno podignuti najviše 'prašine' jest "Srpsko-hrvatski objasnidbeni rječnik" profesora sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Marka Samardžije, piše Večernji.

Večernji navodi kako se radi o izdanju Matice Hrvatske, točnije o stručnom jezičnom priručniku koji je plod dugogodišnjeg rada uglednog hrvatskog jezikoslovca, a ne nekakvoj policijskoj tjeralici kojom će se iz hrvatske jezične prakse istjerivati riječi srpskog podrijetla.

Pred hrvatskim čitateljima je sada pregledni rječnik s više tisuća riječi na gotovo šest stotina stranica u kojem su prije svakog slova uvrštene leksikonski sažete natuknice o odabranim događajima iz srpske nacionalne i političke povijesti u rasponu od delija preko Ćele-kule do znamenitih manastira s Atosa ili Kosova. Posebnu je pozornost profesor Samardžija posvetio srpskopravoslavnomu kršćanskom nazivlju, ali i posuđenicama. Srpske se natuknice donose uobičajenim abecednim redom, i to na oba pisma, dakle i latinicom i ćirilicom.

Primjeri srpskih riječi i hrvatskih jednakovrijednica:

bukvalno - doslovno, dorječno
crkotina - strvina, crkletina
izvinjenje - isprika, opravdanje
nasušan - poseban, nužan, svagdanji
buvljak - svaštarnica, ulična staretinarnica
lešinar - sup, strvinar, orlušina
besprizoran - zapušten, zanemaren, prepušten ulici
beznačajan - nevažan, nebitan
uviđaj - očevid
snishodljiv - udvoran, dodvoran
patika - papuča, tenisica, šlapa
patrola - ophodnja
saučešće - sućut
svirep - okrutan, surov, nasilan
usaglasiti - uskladiti, dogovoriti

Kopirati
Drag cursor here to close