Otvoren NAFF 2016!

Rajič: “Da mi je netko rekao, ne bih mu vjerovao…“

Kultura / Flash | 26. 06. 2016. u 10:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedanaesti festival animiranog filma u Neumu, NAFF 2016., sinoć je i službeno otvoren. Iako se svečano otvaranje festivala poklopilo sa važnom utakmicom hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu, gledalište ljetne terase hotela 'Sunce' u Neumu, bilo je dupkom ispunjeno.

Kao i prethodnih godina, ceremoniji otvaranja, nazočili su mnogobrojni uglednici, među njima veleposlnica Sjedinjenih američkih država u BiH, Maureen Cormack, šef misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore, Igor Planinić, predstavnik hrvatskog člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda dr. Dragana Čovića, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH, Saša Dalipagić, Žana Ćorić, predstavnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH, tajnik Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Marko Stanić te drugi uvaženi gosti i prijatelji Festivala.

Jedanaesti NAFF može se pohvaliti sa nikad većim brojem autora i prijavljenih filmova, ali i sa izuzetnim žirijem, sačinjenim od njemačkog oskarovca, Thomasa Stelmacha, direktora Sarajevo film festivala, Mirsada Purivatre, izvršne direktorice mostarskih Dana filma, Maje Lasić, američkog animatora Ramona Lopeza Seco de Herrere te, svima nam znanog, poznatog novinara i urednika, Gorana Milića.

Čak deset autora, sa zaista najrazličitijih točaka našeg Globusa, pristiglo je u Neum. SAD, Rusija, Francuska, Brazil, Hrvatska, Srbija, Švicarska, pa čak i autori iz dalekog Tajvana, svojim su dolaskom potvrdili da NAFF uistinu prerasta u jedan od najutjecajnih festivala animacije.

Naff – Festival koji obećava

O tome je sinoć posvjedočio i šef misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore, inače partner festivala već drugu godinu za redom koji je u svom obraćanju istaknuo kako je NAFF festival koji puno obećava. Također, prisutnima se, ispred američkog veleposlanstva u BiH, inače glavnog pokrovitelja festivala, obratila i Maureen Cormack, koja je pritom odala posebno priznanje NAFF-u kao festivalu koji na jedan zdrav način oblikuje mlade ljude, naraštaje koji će stvarati budućnost.

Naglasimo kako su publiku festivala pozdravili i Danijela Zovko, predstavnica ministrice kulture i sporta FBiH, Zore Dujmović, te Igor Planinić, predstavnik člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragana Čovića.

Nakon prigodnih pozdravnih riječi, te uvijek rado viđenih i uhu ugodnih djevojaka iz ženske klape 'Ar'ja' iz Mostara, te tradicionalnih izvedbi HKUD 'Lindžo' iz Neuma, na red je došao i čovjek oko kojeg se neumska festivalska priča vrti već jedanaest godina.

NAFF iz godine u godinu potvrđuje svoju kvalitetu

Jurinko Rajič se u svom kratkom obraćanju zahvalio svima onima koji su kroz ovih jedanaest godina omogućili da neumska festivalska priča održi svoj kontinuitet te iz godine u godinu povećava kvalitetu, te vrlo emotivno naglasio; "Da mi je netko prije jedanaest godina rekao da će NAFF prerasti u ovako važan festival, ne bih mu povjerovao".

Na sreću svih koji sudjeluju u ovoj umjetničkoj priči, ali i onih koji je vole i podržavaju, Rajič se ugodno iznenadio. Nadamo se i vjerujemo da će taj pozitivni efekt iznenađenja NAFF pratiti i kroz godine koje su pred njim.

Kopirati
Drag cursor here to close