žensko pismo

Rekordan broj britanskih autorica u izboru za 'Baileys'

Kultura / Flash | 10. 03. 2015. u 13:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U širi izbor za britansku književnu nagradu Baileys Women's Prize for Fiction, jedinu u Velikoj Britaniji koja nagrađuje samo žensko pismo, ove je godine uvršteno čak 16 britanskih autorica, najviše u povijesti te nagrade. Nagrada je utemeljena prije dvadeset godina kako bi skrenula pozornost na često marginalizirane ženske pisce, a u ovogodišnji širi izbor za nagradu među dvadeset uvrštenih spisateljica engleskog govornog područja, uvrštena je Britanka Rachel Cusk s romanom "Outline", debitantski roman Emme Healey "Elizabeth is Missing" koji je dobio nagradu Costa, meditativni roman Samanthe Harvey "Dear Thief", te "How to Be Both" Ali Smith.

Usporedbe radi, prošle godine u širi popis finalista za tu nagradu uvrštene su tek četiri britanske spisateljice, a proteklih šest godina nagrade su redovito odlazile izvan Britanije. Ove je godine u utrci za nagradu i niz dvostrukih državljanki: Sandra Newman, kojoj je nominaciju donio roman "The Country of Ice Cream Star", rođena je u SAD-u ali već dvadeset godina živi u Engleskoj; Londončanka pakistanskog podrijetla Kamila Shamsie nominirana je za "A God in Every Stone" a Xiaolu Guo, rođena u Kini, za roman "I Am China". Pridružuje im se i PP Wong, prva kineska književnica rođena u Britaniji kojoj je tu objavljena knjiga.

Za nagradu se ponovno natječe škotska autorica Ali Smith, čiji je roman "How to be Both" dobio nagradu Goldsmiths, gotovo osvojio nagradu Man Booker, te je uvršten u uži izbor za nagradu Folio, dok mu je nagrada Costa za britansku knjigu godine izmakla za dlaku, iako ju je dobio u kategoriji najboljeg romana. Popis je ove godine mješavina mladog ženskog pisma i brojnih već etabliranih imena, među kojima je pet debitantskih romana, osam autorica koje su ranije bile uvrštene u uži izbor za nagradu, te tri čiji su se romani već nalazili u širem izboru.

"U obljetničkoj godini dodjeljivanja nagrade uvrštene autorice ukazuju na jačanje moći ženskog pisma", kazala je Shami Chakrabarti, direktorica organizacije za zaštitu ljudskih prava Liberty i ovogodišnja predsjednica sudačkog žirija. "Svi su se suci snažno zalagali za svoje favorite i rezultat je popis 20 najboljih, na koji možemo biti ponosni a čini ga mješavina žanrova i stilova, debitantica i svjetski poznatih imena", kazala je.

Uz Chakrabarti u žiriju su još spisateljica Laura Bates, utemeljiteljica projekta The Everyday Sexism Project; dobitnica inauguralne književne nagrade Orange Helen Dunmore, voditeljica postaje Channel 4 Cathy Newman i novinarka Grace Dent. Popis imena uvrštenih u uži izbor bit će objavljen 13. travnja, a dobitnica će biti proglašena na posebnoj svečanosti u Royal Festival Hallu u Londonu 3. lipnja. Nagrađena autorica uz prepoznatljivost dobiva i novčanu nagradu od 30 tisuća funta.

Kopirati
Drag cursor here to close