od 22. do 27. travnja

'Sarajevski sajam knjiga' želi profilirati domaće autore

Kultura / Flash | 23. 03. 2015. u 11:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je danas održana konferencija za medije povodom 27. Sarajevskog sajma knjiga i 13. Bijenala knjige koji će biti održan narednog mjeseca u glavnom bh. gradu, na kojoj je istaknuto da pripreme teku prema planu i da će ovogodišnji Sajam potvrditi status najznačajnije manifestacije iz ove branše u BiH.

Ovogodišnji sajam knjiga će se održati od 22. do 27. aprila u Centru "Skenderija" u Sarajevu.Tim povodom direktor KJP Centar Skenderija Hajriz Bećirović kazao je da je Sarajevski sajam knjiga postao brend.

"Centar Skenderija uspješno se bavi organizacijom sajmova preko 40 godina, a posebno smo ponosni na projekt Sajma knjige koji je postao brend i sinonim uspješne manifestacije. Sarajevski sajam knjige je produkt suradnje sa partnerom TKD Šahinpašić. Ovo obraćanje želim iskoristi da najavim i nastanak suradnje sa Udruženjem izdavača i knjižara BiH. Ovaj sajam nije isključivo mjesto gdje izdavači izlažu svoja djela i mjesto gdje se mogu kupiti knjige, ovaj sajam je i mjesto gdje se događaju promocije djela i autora. Kao organizator, na osnovu pristiglih prijava, zadovoljni smo odvijanjem priprema ovog sajma", rekao je Bećirović. Ajdin Šahinpašić, direktor TKD "Šahinpašić", je istaknuo da se na ovogodišnjem sajmu očekuje isti broj izlagača i štandova kao i prošle godine.

"Kretat ćemo se u okvirima prošlogodišnjeg sajma u smislu broja izlagača, broja štandova. Ono što je važno za građane je da je ulaz besplatan. Očekujemo veliki broj posjetitelja da ovo potvrdi status najznačajnije kulturne manifestacije u našoj branši u BiH. Imamo kolege iz regije koji su potvrdili svoje sudjelovanje. Glavni bh. izdavači i knjižari su isto tako potvrdili svoje sudjelovanje", kazao je Šahinpašić.

Istaknuo je da je TKD "Šahinpašić", kao organizator ove manifestacije, sklopila sporazum o suradnji sa Udruženjem izdavača i knjižara BiH kao i sa Fondacijom "Kemal Bakaršić". Dodao je da je cilj svih predstojećih sajmova knjiga da se na štandovima nađu djela stranih autora, ali i da se profiliraju domaći autori. Ismo Hebibović, predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH, iskoristio je priliku da pozove domaće izdavače i knjižare da sudjeluje na sajmu knjiga.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Kemal Bakaršić" u Sarajevu Dragan Marković je istaknuo kako će u programa sajma biti održan i 11. ICSL - Međunarodni susreti bibliotekara slavista pod naslovom "Bibliotekarstvo i intelektualne slobode" u razdoblju od 24. do 26. travnja, prenosi Anadolija.

Osim toga, program sajma će se sastojati od promocije izdavačkih kuća, književnih djela i autora, organizacije okruglih stolova i stručnih skupova iz oblasti knjižarstva i književnosti, susreta sa laureatima književnih nagrada, dječjih radionica, prodaje knjiga po povoljnim cijenama i dodjele nagrada za više kategorija iz oblasti knjižarstva i književnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close