Neobična promocija

''Smotuljci'' Draška Sikimića ispričali svoju priču u Trebinju

Kultura / Flash | 26. 03. 2016. u 13:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga ''Smotuljci'' autora Draška Sikimića iz Ljubinja promovirana je u Galeriji trebinjskog Kulturnog centra.

Zbirka pjesama, aforizama, eseja i kratkih priča pod nazivom ''Smotuljci'' prvo je Sikimićevo književno djelo. Ove različite žanrovske forme, spojene u pet poglavlja nazvanim ''gužvanja'', imaju zadatak nasmijati nas, zabaviti i zabrinuti, ali i navesti na razmišljanje o surovoj stvarnosti u kojoj živimo.

''Smotuljci'' su pred trebinjskom publikom ''razmotani'' na neobičan i originalan način. Za razliku od klasičnih promocija, na kojima obično netko iz osobnog kuta viđenja govori o knjizi i autoru, o Sikimićevim ''Smotuljcima'' nije govorio nitko. Kroz neobičan performans, recitacije i učešće publike autor je pustio da ''Smotuljci'' sami ispričaju svoju priču.

“Sada na ovaj način, kako smo mi večeras predstavili knjigu, dajem publici priliku da oni sami zaključe na osnovu onoga što smo im pročitali, na osnovu onoga kako je knjiga sama sebe predstavila, da zaključe kakva je knjiga, a ne na osnovu onoga što netko kaže o njoj”, kazao je Sikimić.

U zbirci ''Smotuljci'' autor je spojio različite, po mnogima nespojive literarne žanrove. Iako je bilo onih koji su ga savjetovali da ove forme ne objavljuje u jednoj knjizi, Sikimić nije odustao, a pohvale koje već uveliko pristižu od čitatelja dokaz su da nije pogriješio, piše MojaHercegovina.com.

''Bilo je nekih možda dvoje, troje ljudi koji su mi govorili da nisu sigurni da je to dobro tako spojiti, čak su mi govorili da objavim tri različite knjige , ali ja nisam. Od samog početka sam znao da neću odustati od toga da to sve bude u tome i sada kada su vidjeli knjigu, priznali su da je bolje što ih nisam poslušao, što sam ostavio ovako kako sada izgleda knjiga'', kaže autor.

Iako željno iščekuje i neki negativan komentar i kritiku, autor kaže da ih još uvijek nije bilo, a među pohvalama, ističe, nije bilo teško izdvojiti onu najdražu. Najviše mu prija, priznaje, kada mu čitatelji jave kako neke dijelove knjige čitaju i po nekoliko puta.

U Sikimićevim ''Smotuljcima'', kako kažu oni koji su ih već pročitali, svatko može pronaći sebe. Netko u surovo iskrenim i realnim pričama ili aforizmima koji govore o destruktivnosti vremena u kojem živimo, a netko u četvrtom ''gužvanju'' posvećenom ljubavi.

Jedna od sudionica promocije Jelena Denda, smatra da neobičnom promocijom kakvu je osmislio autor, sadržaj knjige postaje mnogo bliži publici.

''Smotuljke sam pročitala, od početka sam sudjelovala u njihovom nastanku, mogu tako reći, na što sam posebno ponosna. Preporučila bih ih zato što autor ima poseban kut gledanja, nesvakidašnji, baš kao što je nesvakidašnja i promocija'', kaže Denda.

Ova Sikimićeva zbirka do sada je, osim u Trebinju promovirana još i u Ljubinju. Kako je autor najavio u planu je da ''Smotuljci'', čiji je izdavač ''Nova poetika'' iz Beograda budu ''razmotani'' i pred banjalučkom, nevesinjskom i mostarskom publikom.

Kopirati
Drag cursor here to close