Eva Cvijanović

Snima se crtić Ježeva kućica

Kultura / Flash | 23. 10. 2015. u 07:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon šezdeset i šest godina od kako je Branko Ćopić unapisao jedno od najvažnijih djela posvećenih mališanima, kultnu priču Ježeva kućica uskoro će biti snimljen suvremeni animirani film, piše Slobodna Bosna.

Riječ je, navodi tjednik o po mnogočemu posebnom filmskom uratka, kako u tehničkom tako i u produkcijskom smislu. Animirani film službenog naziva Ježeva kuća, čiji scenarij i režiju potpisuje Eva Cvijanović, zajednička je produkcija između kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija.

Redateljica filma je Eva Cvijanović, koja je diplomirala animirani film na Sveučilištu Concordia, i od 2011. samostalno radi na projektima za Nacionalni filmski odbor (NFB).

NFB je svjetskoj filmskoj javnosti poznat i po pedesetak nominacija i dvanaest osvojenih nagrada Oscar, a Ježeva kuća će se snimati tehnici lutkarske stop-animacije, a zanimljivo je i kako će film biti sniman u 4K tehnici, što u konačnici znači da će film imati četiri puta veću video rezoluciju od standardne Full HD tehnologije.

''Ježevu kućicu sam cijelu znala napamet i prije nego što sam znala čitati, a kao odrasla vratila sam joj se prije nekoliko godina, i našla u njoj priču o domu koja nadilazi politiku, vrijeme i granice. Genij Branka Ćopića i njegovih djela za djecu jest u tome što hrane maštu, znatiželju i kreativnost, i velikih i malih. To je važna priča, bez obzira na školske kurikulume, a nadam se da će ovaj film otvoriti njezin prekrasan šumski svijet i međunarodnoj publici'', rekla je za Slobodnu Bosnu Cvijanović.

Za naraciju Ježeve kuće na hrvatskom i engleskom jeziku bio je zadužen Rade Šerbedžija.

''Uživao sam snimajući naraciju. Izgovorio sam cijeli tekst, vuka, medu i ježa. Savršen je prijevod na engleski jezik. Ćopića baš volim, čitao sam Ježevu kućicu i svojoj djeci'', pohvalio se tjedniku slavni glumac.

Glazbenu podlogu za animirani film Ježeva kuća skladao je Darko Rundek, a na odjavnoj špici naći će se još jedno ugledno ime, američki filmaš Tim Allen. On je dugogodišnji suradnik još slavnijeg filmaša i imenjaka Tima Burtona, ali i uglednog redatelja Wesa Andersona. Allen je s Burtonom do sada radio na filmovima Mrtva nevjesta i Frankenweenie, dok je s Andersonom surađivao na filmu Fantastični gospodin Lisac.

Za animaciju su zaduženi Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, a Tim Allen je i suradnik za izradu lutaka i animaciju. Najzaslužnija, pak, za sudje lovanje Tima Allena na projektu Ježeva kuća je animatorica Ivana Bošnjak, na čiji je nagovor Allen i prihvatio suradnju, na koncu i sam oduševljen Ćopićevom pričom, navodi Slobodna Bosna.

Već četiri mjeseca odabrana ekipa radi na izradi lutaka od vune, scenografije i rekvizita, a upravo ovih dana počela su i prva snimanja. Planirano je da se do travnja iduće godine završe sva snimanja i montaža filma, a već koncem ljeta iduće godine Ježeva kuća bi trebala biti i premijerno prikazana.

Kopirati
Drag cursor here to close