'Infinity'

Spuštanje zavjese na 'Sarajevsku zimu'

Kultura / Flash | 21. 03. 2015. u 08:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Festival "Sarajevska zima" danas će tačno u podne svečanim programom na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo spustiti zavjesu na ovogodišnje 31. izdanje ove umjetničke smotre, koje je od 7. veljače održano pod motom "Beskonačnost" ("Infinity").

Ceremoniji zatvaranja prethodit će otvaranje izložbe skulptura Mustafe Skopljaka pod nazivom "Eko parada" koja će biti postavljena u Bijelom salonu NPS, a potom će uslijediti performans "Metamorfoza" u izvedbi studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo. Završetak će predstavljati program Joga kluba pod nazivom "Joga in daily life", koji će biti realiziran uz muziku Erica Bretona.

Na svečanosti zatvaranja direktor Festivala Ibrahim Spahić objavit će i imena pobjednika natječaja koji je raspisan za ovogodišnji Festival, te najaviti temu narednog festivalskog izdanja 2016. godine. U večernjim satima umjetnik Samir Sućeska će predstaviti izložbu kamenih skulptura "Noćni dnevnik kamena", postavljenu u hotelu "Holiday".

Spahić je ocijenio za da je ovogodišnjja "Sarajevska zima" okupila više od 1.200 umjetnika iz oko 50 zemalja svijeta, koji su ovdašnjoj publici priredili izvanredne programe iz oblasti kazališta, književnosti, likovnih umjetnosti, glazbe, filma i videa, te dječijeg programa.

'Umjetnici i sarajevska publika i ovaj su put pokazali da je veza između njihovoga djela, stvaranja i publike čvrsta spona za građenje festivalske atmosfere, a istovremeno i stvaranje nove slike o životu u Sarajevu i BiH00, kazao je Spahić.

Tijekom ovogodišnjeg Festivala priređeni su brojni zanimljivi programi, među kojima i mnogi vrhunski koncerti, kazališne predstave, niz izložbi iz različitih sfera likovnog stvaralaštva, te tjedna filmskih programa.

Kopirati
Drag cursor here to close