Doprinos pomirenju

Stari most jedan od dva pozitivna primjera u svijetu

Kultura / Flash | 08. 03. 2016. u 14:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obnova Starog mosta u Mostaru bit će predstavljena na Svjetskom humanitarnom summitu u svibnju u Istambulu o temi "Doprinos kulture pomirenju" kao jedan od dva pozitivna primjera u svijetu, obavijestili su predstavnici UNESCO-a ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adila Osmanovića.

Naime, Osmanović se sastao danas s regionalnom direktoricom UNESCO-a Anom Luiz Thompson Flores i šefom ureda UNESCO-a u Sarajevu Sinišom Šešumom, kada je istakao izuzetnu suradnju koju Ministarstvo civilnih poslova BiH (MCPBiH) ima s UNESCO-m.

Podsjetio da je tijekom prošle godine, povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja UNESCO-a, u BiH organizirano sedam događaja koji su ušli u kalendar za obilježavanje jubileja te svjetske organizacije. Također je podsjetio i na druge značajne projekte u kojima je potrebna podrška UNESCO-a.

''BiH je uspješno inicirala i koordinirala regionalni projekt serijske nominacije stećaka srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika za upis na listu svjetske baštine, zajedno sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom'', rekao je Osmanović.

Izrazio je nadu da će odluka Komiteta za svjetsku baštinu biti pozitivna i da će stećci biti upisani na Listu svjetske baštine, što bi mnogo značilo za regiju i suradnju, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Osmanović je istaknuo kako je BiH posvećena i očuvanju nematerijalne baštine, te da je, nakon upisa Zmijanjskog veza na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, nominirala Konjičko drvorezbarstvo.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima da UNESCO bh. institucijama pruži dodatnu pomoć u jačanju kapaciteta na očuvanju nematerijalne baštine.

Izražena je zahvalnost UNESCO-u jer su podržali izradu analize za BiH koja je pokazala doprinos kulture razvoju, kao i izradu gap analize usklađenost zakonodavstva u BiH za sve razine vlasti, s aspekta usklađenosti s konvencijama koje je BiH ratificirala i EU-standardima u toj oblasti.

Ministar Osmanović i regionalna direktorica UNESCO-a razgovarali su i o aktivnostima na pripremi zajedničke izložbe zemalja bivše Jugoslavije u Muzeju u Auschwitzu.

Kopirati
Drag cursor here to close