podrška nominaciji

Stećci povezuju BiH, Crnu Goru, Hrvatsku i Srbiju

Kultura / Flash | 20. 05. 2016. u 15:07 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i veleposlanici Hrvatske i Srbije u BiH Ivan Del Vekio i Stanimir Vukićević, kao i predstavnik veleposlanstva Crne Gore Predrag Arsović, izrazili su danas na sastanku bezrezervnu podršku nominaciji stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, za upis na Listu svjetske kulturne baštine.

Na sastanku su dogovorene aktivnosti kako bi značaj stećaka što bolje bio predstavljen do sjednice Komiteta za svjetsku baštinu koja će od 10. do 20 srpnja biti održana u Istanbulu, a kada se očekuje razmatranje nominacije stećaka.

Naglašeno je da posebnu pozornost treba posvetiti izložbi koja će biti organizirana 1. lipnja u Parizu, a namjera je i da bude organiziran niz kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji na kojima bi bila istaknuta opravdanost upisa stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na Listu svjetske kulturne baštine, piše Fena.

Sa sastanka je još jednom naglašeno da stećci, pored univerzalne vrijednosti koja je prepoznata i u mišljenju ICOMOS-a, imaju i veliku vrijednost za povezivanje i jačanje suradnje zemalja regije.

U Bosni i Hercegovini nalazi se najveći broj stećaka - oko 60.000, u Crnoj Gori oko 3.500, u Hrvatskoj oko 4.400 i u Srbiji oko 4.100 stećaka, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Inače, nekropole stećaka Radimlja, Boljuni, Badanj, Neveš, Hodovo, stari grad Vidoški s tvrđavom, ilirsko nalazište Daorson… samo su neke od kulturno-povijesnih lokacija kojima obiluje općina Stolac na jugu Hercegovine.

Ante Vujnović, ravnatelj Javne ustanove ''Radimlja'', koja se brine o istoimenoj nekropoli stećaka, ranije je za Bljesak.info kako je Stolac općina s najvećim brojem stećaka u Bosni i Hercegovini. Njih skoro 2.000 nalazi se na području upravo ove općine. Dvije nekropole trebale bi se, po njegovom mišljenju, uskoro naći i na listi UNESCO-a.

''Nekropole stećaka Radimlja i Boljuni uvrštene su u nominacijski dokument koji je otišao u UNESCO, konačnu odluku očekujemo na ljeto, a prema informacijama koje za sada imamo odluka će biti pozitivna. Naravno, takva odluka donijet će nam još veću odgovornost, ali će sa sobom donijeti i određene benefite, kao što je veći broj turista, kvalitetnija promocija Stoca i cijele regije'', ističe Vujnović za Bljesak.info, navodeći kako stećci privlače sve veći broj turista.

O stećcima je za Bljesak.info ranije govorio i član bosanskohercegovačke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kulture Dubravko Lovrenović, medijavelist koji je objavio često citiranu knjigu o stećcima.

''Kada neka zemlja nominira neko dobro na listu svjetske baštine, znači da se radi o izuzetnom kulturnom dobru, koje zadovoljava barem jedan od kriterija da bi se jedno kulturno dobro nominiralo na listu Svjetske baštine'', rekao je Lovrenović za Bljesak.info, te nadodao kako vjeruje da osim stručnjaka koji se uže bave stećcima i širi auditorij zna toliko o stećcima, da zna da se radi o jedinstvenom kulturnom dobru koje je vezano gotovo isključivo za Bosni u Hercegovinu, a manjim djelom i za susjedne zemlje.


Kopirati
Drag cursor here to close