Osnivačka skupština

Suradnja radi projekata: 16 ogranaka Matice hrvatske u BiH odlučilo osnovati zajedničko Vijeće

Potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske Vitez Jakov Križanović naglašava kako je ovo bitan korak u suradnji svih ogranaka u BiH.
Kultura / Flash | 08. 07. 2024. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u ponedjeljak održana osnivačka skupština Udruge "Vijeće Matice hrvatske" u Bosni i Hercegovini gdje je 16 ogranaka Matice hrvatske u BiH odlučilo osnovati zajedničko Vijeće radi lakše suradnje na brojnim projektima.

''Danas smo ovdje radi Osnivačke skupštine Udruge 'Vijeće Matice hrvatske' u BiH, u kojoj djeluje 16 ogranaka koji su na svom području organizirani i rade s više ili manje uspjeha. Osjetili smo da nam na razini Federacije, ali i države BiH, treba jedno tijelo koje će zastupati sve interese i putem kojega ćemo dobiti jednu sinergiju, koja će u institucijama države BiH, ali i Hrvatske, imati jednu posebnu poziciju. Kroz to tijelo ćemo realizirati projekte koji se ne mogu ostvariti u samo jednom ogranku'', izjavio je glavni tajnik Matice hrvatske Zagreb Ivica Nuić.

Foto: Fena / Održana osnivačka skupština Udruge Vijeće Matice hrvatske u BiH

Potvrdio je kako je 99 posto ogranka u BiH dalo svoj pristanak.

''Potpisali su izjave koje dodatno vežu ogranke u BiH s Maticom u Zagrebu. I dalje će biti najdirektniji odnosi ogranka prema Matici, ništa se nije promijenilo u vidu gdje će ostati autonomija ogranka s pravnom osobnošću. Veliki projekti, koji se ne mogu po zasebnim ograncima realizirati, će se realizirati putem ovog Vijeća, koje će biti registrirano kao pravna osoba u BiH'', pojašnjava Nuić.

Potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske Vitez Jakov Križanović naglašava kako je ovo bitan korak u suradnji svih ogranaka u BiH.

''Ovo za naše ogranke u BiH jako puno znači, pogotovo u smislu uvezivanja i razvoja novih projekata i ideja. Također, ovo će nam pomoći kako bi još bolje međusobno surađivali okupljeni u jedinstvenu Maticu hrvatsku sa sjedištem u Zagrebu'', kazao je Križanović.

Foto: Fena / Održana osnivačka skupština Udruge Vijeće Matice hrvatske u BiH

Nada se kako će današnji događaj pomoći da Matica hrvatska i njeno djelovanje bude još vidljivije u BiH.

''Nadamo se da će nakon ovoga Matica hrvatska biti još vidljivija na cijelom području BiH gdje živi naš narod te kako bi provodili projekte od zajedničkog interesa'', zaključio je Križanović.

Matica hrvatska jedna je od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova. U njezinim pravilima glasi da je "samostalna, neprofitna i nevladina udruga, utemeljena 1842. kao društvo za promicanje hrvatske kulture, koje je svojom djelatnošću i kontinuitetom postalo nacionalna institucija". Matica hrvatska broji više od stotinu ogranaka, od kojih 16 aktivno djeluje na prostoru Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close