Programi i vizije

Sve zemlje Europe moraju se uključiti u kulturnu agendu EU

Kultura / Flash | 11. 12. 2014. u 17:34 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktori europskih festivala umjetnosti (EFA), u susretu s Tiborom Navracsicsom, EU komesarom za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, razgovarali su o programima i vizijama za kulturnu agendu u narednih pet godina i ulozi EFA-e u dijalogu festivala i europskih institucija, priopćio je Ibrahim Spahić, jedan od sudionika ovog sastanka, član borda direktora EFA-e i Europske kuće kulture.

Darko Brlek, predsjednik EFA-e i generalni tajnik Kathrin Deventer predstavili su network festivala iz 43 zemlje, koji čine 101 festival i naglasili da EFA realizira kulturnu suradnju u Europi i svijetu na afirmaciji europskih vrijednosti i vrhunskih kreativnih projekata, koji doprinose boljem razumijevanju mjesta i uloge kulture i umjetnosti u Europi.

Direktori festivala su posebno istaknuli značaj europske rezolucije o kulturi, koja se priprema za raspravu u EP i europskoj Platformi za festivale "Europa za festivale, festivali za Europu".

Komesar Tibor Navracsics istaknuo je da će narednih godina posebnu pozornostposvetiti suštinskoj ulozi kulture u izgradnji europske zajednice, mjestu i ulozi obrazovanja i mladih u Europi.

On odaje priznanje ulozi festivala i EFA-e u afirmaciji kulturne raznolikosti Europe i suradnji s europskim institucijama u borbi za poštivanje prava građana na kulturu, kao i jačanju suradnje među europskim regijama, zasnovanoj na demokratskim vrijednostima koje podrazumijevaju i novi odnos prema manjinama i migraciji u Europi, kao i povezivanju različitih sektora u okviru Europske komisije, od ekonomije do vanjskih poslova u snažnijoj promociji i mjestu kulture i kreativne kulturne industrije.

Ibrahim Spahić, koji je i direktor međunarodnog festivala 'Sarajevska zima', član Borda direktora EFA-e i Europske kuće kulture, naglasio je značaj uključenosti svih zemalja Europe u kulturnu agendu EU i posebno poštivanja autorskih prava stvaratelja i afirmaciji europskih raznilokosti i jedinstva u procesu europskih integracija.

Uputio je poziv komesaru Navracsicsu da otvori 31. međunarodni festival Sarajevo 'Sarajevska zima 2015.' 7. veljače 2015. godine.

Ibrahim Spahić je u Bruxellesu sudjelovao i u susretu Europske kuće kulture i Soul of Europe, posvećenom pripremi europske rezolucije o kulturi.

Kopirati
Drag cursor here to close