Gorica-Grude

Svečano proslavljena 16. obljetnica Bratovštine Sv. Stjepana

Kultura / Flash | 05. 12. 2015. u 12:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U župi Gorica, kod Gruda, u petak je proslavljena 16. godišnjica Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići.

Proslava je započela u župnoj crkvi u Gorici svetom misom koju je slavio fra Vinko Mikulić. On je u nadahnutoj propovijedi kazao, uz ostalo, i to da je Bratovština izrasla "iz krvi mučenika i svojih članova koji su se kroz povijest žrtvovali da bi sačuvali svoju vjeru, kulturu i baštinu na ovom hrvatskom prostoru".

Rekao je da se i danas u Bratovštinu mogu ugledati mnogi jer je ova udruga katoličkih djevojaka i mladića nastavila "dobro utrtim stazama svojih predaka koji se nisu štedjeli jer su živjeli po uzoru na svog zaštitnika sv. Prvomučenika Stjepana".

Nakon propovijedi primljeni su i novi članovi u Bratovštinu sv. Stjepana: Zdravka Bušić, Mate Boban, Marko Čuljak, Marijo Grizelj, Marko Jasak, Josip Boban, Silvijo Bogut i Stjepan Boban.

Predsjednik Bratovštine Dragan Prlić pozdravio je sve prisutne i čestitao novim članovima "na želji i odvažnosti u današnje vrijeme svjedočiti Krista u svojoj župi i na svakom mjestu upravo kroz Bratovštinu", i pozvao ih da se aktivno pridruže raznim sekcijama u Bratovštini.

U glazbenom dijelu programa nastupili su domaća mška klapa "Bratovština", ženska klapa "Mindula" s Čiova i klapa "Dobrkovići" iz Širokog Brijega. Također je nastupila i kantautorica prof. Lucija Zovko koja je za ovu prigodu otpjevala po prvi put rođendansku pjesmu koja je posvećena Bratovštini sv. Stjepana.

U Galeriji u Staroj kapeli u Gorici načelnik općine Grude Ljubo Grizelj je prigodnim riječima otvorio izložbu slika osebujnog akademskog slikara Frane Primorca iz Čitluka.

Kopirati
Drag cursor here to close