Stolac

Tarča nas zove

Naziv duguje tarči, targi odnosno taboloccium anglumu, vrsti srednjovjekovnih štitova.
Kultura / Flash | 23. 05. 2024. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vrhunac ovogodišnje Stolačke tarče bit će Bitka za Hercegov grad, koja je na rasporedu u subotu u 20 sati, nakon čega slijedi vatreni show i nastup DJ-a'', kazao je za Bljesak.info Anđelko Šutalo, predsjednik povijesne postrojbe Vitezovi herceg Stjepana Kosače, koja je, uz podršku grada Stoca i ostalih pokrovitelja, organizator manifestacije.

Bogat program

Naime, u petak i subotu, 24. i 25. svibnja, stari grad Vidoški postat će središte zaljubljenika u srednji vijek, deveta srednjovjekovna manifestacija Stolačka tarča donosi bogat dvodnevni program.

  / Program | Foto: Stolačka tarča, Z. Terkeš

''Posebnu atrakciju predstavljat će nastup sokolara iz Srbije, Hanija Girgisa, koji će sa svojim dresiranim pticama grabljivicama izvoditi akrobacije i prelete iznad publike, čime će zasigurno oduševiti sve prisutne'', rekao je Šutalo.

Naveo je kako će na sajmu koji oživljava davna vremena posjetitelji imati priliku vidjeti povijesne i plesne skupine iz čak pet zemalja, Božje sudove - atraktivne mačevalačke borbe, bohurt - borbe u oklopima u kojima su dozvoljeni udarci punom snagom i nekoliko radionica, od kojih valja istaknuti radionicu mačevanja, radionicu bacanja sjekire, radionicu bosančice i radionicu keramike.

Novčići

Tu je i uvijek zabavna vuča konopa, natjecanje u streličastvu i vatreni show. Posjetiteljima će biti omogućena i bogata gastronomska ponuda, a cijelu atmosferu svojim zvucima obojiti će srednjovjekovna grupa iz Mađarske Holloenek Hungarica.

  / Srednjovjekovni novčić | Foto: Stolačka tarča, Z. Terkeš

Dio programa koji počinje u petak u 16 sati, predviđen je za najmlađe. Djeca će moći sudjelovati u raznim igrama kao što su skakanje u vreći, bacanje kamena s ramena i nešto drugačijoj srednjovjekovnoj predstavi o dvojici putujućih glumaca koji su za ovu povijesnu prigodu doputovali iz Slovenije.

Zanimljivost ove godine je, ističe Šutalo, da će se, umjesto bonovima, hrana i piće kupovati srednjovjekovnim novčićem pa će za vrijeme tarče raditi i srednjovjekovna mjenjačnica. Posjetitelji će moći pohađati i radionicu pisanja bosančicom.

Taboloccium Anglum

Stolačka tarča je srednjovjekovni sajam, jedini takav u Bosni i Hercegovini. Organizator sajma je povijesna postrojba Vitezovi hercega Stjepana Kosače Stolac. Održava se od 2015. godine na starom gradu Vidoškom iznad Stoca, nacionalnom spomeniku BiH čija je revitalizacija jedan od glavnih ciljeva organizatora sajma.

Naziv duguje tarči, targi odnosno taboloccium anglumu, vrsti srednjovjekovnih štitova. Ova vrsta štita čest je motiv na stećcima na području Hercegovine, a nalazi se i na nekoliko njih na nekropolama u okolici Stoca.

  / Karta Tarče| Foto: Stolačka tarča, Z. Terkeš
Kopirati
Drag cursor here to close