Ugovoeni brakovi

Teatrom do novih zakonskih riješenja

Kultura / Flash | 07. 04. 2015. u 08:27 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prepunom amfiteatru Filozofskog fakulteta u Nikšiću pred oko 200 studenata i profesora izvedena ije nteraktivna predstava "Ugovoreni brak jači od zakona".

Predstava je rađena tehnikom Legislativnog teatra koji je jedan od segmenata Teatra potlačenih Augusta Boala. Predstava je plod višegodišnje suradnje aktivista i glumaca Centra za Romske inicijative iz Nikšića i stručnog tima Centra za dramski odgoj i Mostarskog teatra mladih 1974.

Ova predstava tretira problem ugovorenih brakova i prodaje romskih i egipćanskih djevojčica, te tromost države da na adekvatan način reagira i zaštiti tu djecu.

Cilj predstave i šest izvođenja u okviru obilježavanja Svjetskog dana Roma je pokrenuti kampanju za promjene kaznenog zakona Crne Gore, kako bi se neke nedorečenosti po ovom pitanju preduprijedile i podigao stupanj zaštite djevojčica.

U okviru ovog procesa danas, 7. travnja s početkom u 12,00 sati predstava će biti izvedena u Skupštini Crne Gore.

Glumci i Joker, koji je u ovom slučaju Sead Đulić, koji je i vodio proces pripreme predstave pokušati će državne parlamentarce uvući u predstavu i dovesti u situaciju da u teatarskoj fikciji potraže adekvatnija zakonska rješenja od postojećih. Ako se to dogodi u teatarskoj fikciji očekivati je da se dogodi i u redovnoj parlamentarnoj proceduri.

Kopirati
Drag cursor here to close