Krade kamen i željezo

Tko uništava povijesne spomenike po Podveležju

Kultura / Flash | 15. 12. 2016. u 11:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uništava se prometnica koja je građena u razdoblju 1886.-1888. godine od strane inžinjerijske Direkcije Austrougarske vojne direkcije za Mostar, upozorava Udruga za zaštitu fortifikacija "Werk''.

Udruga je Zavodu za zaštitu kulturno-povijesne baštine HNŽ-a podnijela prijavu devastacije kamenih ograda na serpentinama ceste za Podveležje iz smjera Opina.

''Ono što je vrlo indikativno je to da je došlo i do krađe metalnih dijelova stubova dalekovoda, a što je dovelo do nestanka električne energije u jednom dijelu grada u trajanju od tjedan dana'', poručuje Udruga za zaštitu fortifikacija "Werk''.

Kamene ograde su imale svrhu da se prijevozna sredstva ne bi završila u provaliji na oštrim zavojima, a istu ulogu ima i danas za terenska vozila, bicikliste pa i pješake-planinare.

''Ovim je po nama počinjeno i kazneno djelo, te se nadamo da će Zavod postupiti po nadležnosti. Ujedno napominjemo da je na istoj cesti iznad Opina prije sedam do osam godina ukraden metalni most '', pišu iz Udruge.

Inače, cesta je vodila iz smjera Mostara prema utvrdama na Podveležju i međupložajima i još je  uvijek dobro očuvana i prohodna za pješake, bicikliste kao i terenska vozila i motocikle te je kao takav, kulturni spomenik star 130 godina, vrijedna kulturna i turistička atrakcija.

Udruga za zaštitu fortifikacija "Werk'', osnovana je u Mostaru kao neprofitna udruga koja djeluje na području Hercegovačko-Neretvanske Županije te okuplja članove iz Bosne i Hercegovine i jedan od ciljeva  je zaštita i proučavanje fortifikacija, kulturne i socijalne povijesti Hercegovine, a posebno Mostara koji je regionalno sjedište Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close