koncert

'Turske melodije' u Mostaru

Kultura / Flash | 09. 03. 2016. u 08:40 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača 22.ožujka u 19 sati od strane Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru bit će organiziran koncert sa solistom na kanunu Turske radio televizije, Tahir Aydogdu-om, uz sudjelovanje Mostarskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Damira Bunoze.

Sponzori koncerta su Yunus Emre Enstitüsü – Turski kulturni centar Mostar i Ziraat Banka. Solist Tahir Aydogdu će izvesti nekoliko komada iz klasične turske glazbe, dok će Mostarski simfonijski orkestar, zajedno sa izvođačima na sazu, odsvirati koncerto turskog skladatelja Ferid Alnara. Osim navedenih, Aydogdu i orkestar pod palicom Bunoze izvest će i druge poznate melodije iz klasične turske glazbe.

Žićani instrument kanun jedan je od važnijih instrumenata klasične turske glazbe i instrument je koji zahtijeva veliko umijeće. Postoje različita mišljenja o porijeklu instrumenta kanun. Prema nekima, instrument je izumio veliki turski učenjak Farabi (870-950). U drugim izvorima se navodi da je ovaj instrument postojao u periodu antičkog Egipta, a postoji i povijesna dokumentacija da su ga koristili Sumeri. Nećemo pogriješiti ako kažemo da je kanun instrument koji zauzima važno mjesto u turskoj glazbi, a koji je za vrijeme vladavine sultana Mahmuda II (1818-1839) u Istanbul donio glazbenik iz Damaska, Ömer Efendi.

Koncerto na kanunu koji će izvesti Ferid Alan, glazbenik koji je u Beču studirao za kompozitora i dirigenta, bit će, sa jedne strane melodičan i ritmičan, a sa druge, očaravajuće i majstorske ruke Tahir Aydogdu-a bez sumnje će pobuditi veliko zanimanje. Vjerujemo da će ovaj koncert slušateljima priuštiti veliki užitak kroz harmoničnost izvodbe Simfonijskog orkestra Mostar pod palicom cijenjenog Damira Bunoze i tradicionalne turske izvedbe na kanunu.

Ulaz na koncert je besplatan.

Kopirati
Drag cursor here to close