Sarajevo

U "Buybooku" upriličena komemoracija antropozofu Sergeju Prokofjevu

Kultura / Flash | 13. 12. 2014. u 17:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sarajevskoj knjižari "Buybook", jedinoj knjižari u BiH koja ima odjel antropozofije, danas je upriličena komemoracija Sergeju O. Prokofjevu, autoru 10 antropozofskih knjiga koje je izdao "Buybook".

Poznavatelji i ljubitelji njegovog lika i djela Slobodan Žalica i Amela Šehalić govorili su o njegovom životu i velikom doprinosu antropozofiji.

Sergej O. Prokofjev rođen je u Moskvi 1954. godine. Tamo je studirao lijepe umjetnosti i slikarstvo u moskovskoj školi za umjetnost. U svojim mladalačkim godinama susreo se s knjigama Rudolfa Steinera i uskoro prepoznao da će njegov život biti posvećen krišćanskom putu ezoternog znanja.

Svoju prvu knjigu "Rudolf Steiner i utemeljenje novih misterija" napisao je dok je živio u Rusiji (baveći se antropozofijom u tajnosti), a knjiga je objavljena 1982. godine u Njemačkoj.

Nakon sloma komunizma, Sergej Prokofjev je bio suosnivač Ruskog antropozofskog društva. Od tada je član njegove uprave i predstavnik u Općem društvu u Dornachu.

Godine 2001. postao je član Predsjedništva Općeg antropozofskog društva, a umro je u ljeto 2014. godine.

Bio je aktivan kao pisac i predavač, pomažući rad Antropozofskog društva, druga antropozofskog društva i inicijative u Rusiji, te drugdje po svijetu, osobito u slavenskim zemljama.

Uz prisjećanje na njegov lik i djelo danas je "Buybooku" recitirana njegova poezija na ruskom i bosanskom jeziku.

Kopirati
Drag cursor here to close