porazno

U RS-u nedostaje više od 90 posto prijeratnih katolika

Kultura / Flash | 24. 12. 2015. u 10:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj nedostaje više od 90 posto katolika od onog broja koji je bio prije rata, a, što je još poraznije, na području Banjalučke biskupije nedostaje njih 95 posto, upozorio je danas biskup banjalučki Franjo Komarica.

Ističe da se, nažalost, smanjuje i broj onih koji su se vratili, i na ovom prostoru taj broj je danas manji od broja katolika koji su živjeli 1995.godine.

''Neće biti pravednog mira bez ispravljanja ove velike nepravde'', ukazao je biskup Komarica.

Podsjeća da su brojni katolici umrli ne ostvarivši želju i pravo za povratak u prijeratne domove, ali da ih ima još tisuće koji to žele i mora im se to i omogućiti, stvaranjem uvjeta za održivi povratak

''Ovdje je ugroženo pravo čovjeka da bude Banjalučanin u Banja Luci, Sarajlija u Sarajevu...'', upozorio je.

Istaknuo je da se niko ne može igrati sudbinom ovih ljudi.

''Ne smije se očita nepravda proglašavati pravdom i mora se stati na stranu obespravljenog čovjeka'', ukazao je banjalučki biskup.

Mogućnost održivog povratka nije, kaže, tvrdnja da se omogućava povratak izbjeglih i prognanih, već stvaranje uvjeta za normalan život.

O zauzimanju hrvatskih političara u vlasti u RS-u na povratku katolika, kaže, govore brojke o onim koji su se vratili te se mora postaviti pitanje zašto fali jedna noga na ovom bh.tronošcu.

''Ta nepravda se cementira već više od 20 godina, a ostaje i danas. Svi koji je podržavaju teško su se ogriješili pred Bogom. Stići će ih odgovornost pred Bogom jedinim gospodarom. Oni koji odlučuju o nama odgovorni su zbog nepravde prema nama'', rekao je Komarica i ocijenio da će doći do promjene kada i domaći predstavnici vlasti stanu u obranu svojih građana.

Kopirati
Drag cursor here to close