U Sarajevu

Učenici Gimnazije fra Grge Martića sudjeluju na Festivalu srednjoškolskog kratkog filma

Kultura / Flash | 09. 04. 2015. u 06:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ideja skupine učenika Gimnazije fra Grge Martića na temu ''Proteklih sto godina'' s učenikom Filipom Ćubelom na čelu prihvaćena je kao jedna od 15 najuspješnijih ideja od prijavljenih 109 aplikacija iz 56 škola i 33 grada širom BiH, priopćeno je.

Naslov kratkog filma ''Društvo bez signala'' bit će prikazan na prvom Festivalu srednjoškolskog kratkog filma 25. travnja 2015. god. u kinu Meeting Point u Sarajevu, gdje će se natjecati za mnogobrojne nagrade.

Ovaj film opisuje kako bi se mladi student snašao u vremenu kada nije bilo mobilnih signala niti Interneta. Na ovoj ideji pored Filipa sudjeluju i učenica Ivona Dogan kao autorica scenarija, profesorica Silvija Ćorić kao mentor projekta, Filip Grabovac, kamerman, glumačka ekipa koju čine Filip Komšić, Franjo Kostić, Mirjana Milić, Karla Ćosić i Ana Babić te profesorica Dragica Kolobarić koja savjetima i dugogodišnjim iskustvom pomaže autorici scenarija i glumačkoj postavi.

''Ovu ideju stvorili smo razmišljajući o tome kako su naši vršnjaci živjeli bez današnjih tehnologija i Internta. Također, prikazujemo kulturu, jezik i običaje prošlosti u usporedbi s današnjim vremenom. Drago nam je što smo ušli u uži krug izbora od 15 ideja filma. Ali vjerujte nam, kad smo se prijavili, nismo bili sijesni koliko je ovo težak zadatak, ali se nadamo da će sve proteći u najboljem redu i da ćemo moći prikazati ideju dovoljno dobro kako bi i drugi shvatili poruku koju smo ovim projektom htjeli prenijeti'', poručuju Ivona i Filip.

Sljedeći korak jest realizacija napisanog scenarija, uz online konzultacije s filmskim stručnjakom iz Sarajeva.

Festival će doprinijeti razvoju srednjoškolskog kreativnog stvaralaštva, te unaprjeđenju vještina, kritičke misli i tradicionalnog obrazovnog programa za učenike i nastavnike srednjih škola iz čitave države.

Organizatori i pokretači ovog projekta su British Council u Bosni i Hercegovini u suradnji sa Srednjom školom primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i Sarajevo Film Festivalom, i uz podršku Microsofta BiH i UniCredit Bank BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close