RIP

Umro poznati mostarski slikar Danilo Danko Pravica

Kultura / Flash | 08. 04. 2015. u 08:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon duge i teške bolesti preksinoć je u obiteljskoj kući u Mostaru umro poznati slikar Danilo Danko Pravica.

Rođen je 4. svibnja 1949. u Mostaru. Vještine slikarstva i grafike izučavao je na Pedagoškoj akademiji u Splitu kod prof. Ante Kaštelančića a kiparstvu ga je podučavao prof. Andrija Krstulović, učenik velikog Meštrovića. Nakon diplome 1973. vratio se u rodni grad, gdje radi kao nastavnik likovnog odgoja. Godine 1980. bio je stipendist na Cite Internationale des Arts u Parizu. Početkom rata, 1992. odlazi u Berlin gdje usavršava grafiku, a pored posla u galeriji i slikarstva bavi se dizajnom i kazališnom scenografijom. Od 1997. živi i radi u Perthu, Australija kamo je otišao na poziv poznatih australskih umjetnika, kipara Tonya Jonesa i slikara Ashleya Jonesa. Cijelo to vrijeme intenzivno slika, izlaže i predaje n TAFE institutu u Perthu.

Imao je veliki broj izložbi, što samostalnih što skupnih, diljem svijeta, te je dobitnih brojnih nagrada “Highly commended”, nagrada na Prints Western Australija za Editional Print Award, Perth 1998. te nagrade za slikarstvo 1986., 1987. i 1994.

Djela su mu zastupljena u privatnim kolekcijama u Engleskoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Irskoj, Austriji, Švedskoj, Italiji, Hong Kongu, Danskoj,Tajlandu, Indiji, SAD-u, Argentini, Brazilu, Singapuru, Švicarskoj, Škotskoj i Španjoskoj. Njegova djela se također nalaze i u državnim i u privatnim kolekcijama u Australiji, Njemačkoj, te zemljama bivše Jugoslavije.

Mnogi stariji ljubitelji umjetnosti ga znaju kao jednog od članova mostarske umjetničke grupe “Eustahije”, u kojoj su osim njega bili i Numan Huseinbegović, Rus Mešić, Mirsad Begović i Zlatko Melcher.

Kopirati
Drag cursor here to close