vrši se pritisak

UNESCO odlučuje o prijemu Kosova, Srbija traži odlaganje

Kultura / Flash | 09. 11. 2015. u 10:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna konferencija UNESCO-a u Parizu raspravlja i odlučuje o zahtjevu Kosova za prijem u tu organizaciju, a Srbija će, kako je najavljeno, učiniti sve da ta točka dnevnog reda bude odložena i da se o tome pregovara u Bruxellesu.

Veleposlanik Srbije pri UNESCO-u Darko Tanasković rekao je da, što se tiče izgleda da se Generalna konferencija pozitivno izjasni o tom zahtjevu, oni su objektivno krajnje neizvjesni, javljaju Nezavisne novine.

S obzirom na to da sustav glasovanja u UNESCO-u, gdje su za prijem države nečlanice UN potrebne dvije trećine glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom utvrđivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će vjerojatno razlika između glasova "za" i "protiv" biti veoma tijesna, istaknuo je veleposlanik Tanasković.

"Da bi se izbjegla ovakva nepoželjna politička podjela u specijaliziranoj agenciji UN za obrazovanje, znanost i kulturu, Srbija će predložiti odlaganje rasprave o ovoj kontroverznoj točki dnevnog reda, bar do narednog zasjedanja Generalne konferencije 2017. godine", naveo je Tanasković.

Za donošenje odluke o odlaganju, napominje, potrebna je prosta većina glasova, uz iste propozicije postupka i utvrđivanja rezultata izjašnjavanja.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi danas, na Generalnoj konferenciji UNESCO-a, o članstvu Kosova u toj organizaciji moglo biti odlučeno većinom od samo nekoliko glasova i dodao da se na neke zemlje vrši veliki pritisak.

"Velik broj zemalja će biti uzdržan, i oni koji su priznali Kosovo i oni koji nisu. Kakav god da bude rezultat, znajte da smo učinili sve. Borit ćemo se do posljednjeg trenutka", rekao je Dačić za RTS.

Kosovska policija pojačala je osiguravanje kulturne baštine i vjerskih objekata, kako bi spriječila eventualne incidente u očekivanju glasovanja o članstvu Kosova u UNESCO.

Pojačano osiguravanje vjerskih objekata urađeno je kako bi se spriječili eventualni incidenti, izjavio je glasnogovornik kosovske policije Daut Hodža, dodajući da se radi o neophodnim mjerama kako bi se situacija održala mirnom.

Kopirati
Drag cursor here to close