Uskoro u novom ruhu

Uskoro počinje rekonstrukcija Baščaršijskog trga

Kultura / Flash | 03. 04. 2015. u 11:43 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rekonstrukcija Baščaršijskog trga trebala bi početi uskoro, a potpisivanjem Protokola danas je izvršena primopredaja gradilišta izvođaču radova.

Taj dokument potpisali su načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktor Turske uprave za međunarodni razvoj i suradnju (TIKA) Huseyin Šanli i u ime tvrtke izvođača radova ''Neimari'' d.o.o. Ramiz Mulaomerović.

Hadžibajrić je kazao da je pola sredstava dala pobratimska općina Osmangazi iz Burse, a ostatak Općina Stari Grad.

Istaknuo je da će naknadno biti utvrđen datum početka tromjesečnih radova.

Šanli je naglasio da je ovo važan posao, s obzirom na to da je Baščaršija biser Bosne i Hercegovine, ali i Balkana.

Pojasnio je da je TIKA u ovom projektu koordinator.

''Očekivat ćemo strpljenje od Sarajlija i od turista, kao i od poduzetnika koji imaju radnje u tom krugu, potrudit ćemo se da posao uradimo na najbolji mogući način'', istaknuo je Šanli.

U ime izvođača radova Ramiz Mulaomerović je istaknuo da će firma ''Neimari'' ovaj kompleksan posao izvesti na najkvalitetniji način, ali da će biti potrebna pomoć javnih poduzeća i trgovaca koji koriste prostore.

Rekonstrukcija Baščaršijskog trga podrazumijevat će sanaciju postojeće mreže komunalne infrastrukture, odvodnju oborinskih voda, a za završni sloj predviđene su kamene ploče od jablaničkog rodolita, iste one kojima je prethodno rađena i rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk.

Za realizaciju tog projekta općine Stari Grad Sarajevo i Osmangazi iz Burse prebacili su TIKA-i po 550.000 KM.

Podsjećamo, Baščaršijski trg je jedna od najopterećenijih pješačkih prometnica u staroj jezgri grada.

Namijenjen je pješacima, a motorni promet je dozvoljen isključivo komunalnim i vozilima za snabdijevanje u satima kada ima najmanje pješaka.

Baščaršijski trg je nepravilnog oblika, čija duža strana iznosi 219,59 metara. Širina trga je promjenjiva zbog objekata koji se nalaze s obje strane, a kreće se od 10 do 44 metra.

Na centralnom dijelu Trga nalazi se Sebilj s klupama za odmor i česmama s vodom za piće. Postojeća kolovozna konstrukcija je od kamenih ploča hreše i bit će uklonjena.

Kopirati
Drag cursor here to close