U 95. godini

Zagreb: Preminuo voditelj, spiker i glumac Ljubo Jelčić

Jelčić je bio jedan od najpopularnijih televizijskih osoba 70-ih, dobitnik brojnih nagrada, a proglašen je i najpoznatijim televizijskim licem sedamdesetih godina.
Kultura / Flash | 19. 08. 2024. u 22:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: X / Gordana Bonetti i Ljubo Jelčić, popularni voditeljski par 60ih

Legendarni hrvatski spiker Ljubo Jelčić umro je u ponedjeljak u Zagrebu u 95-oj godini života.

Dobropoznati glas Hrvatskog radija te dobropoznato lice Hrvatske radiotelevizije zadužio je hrvatsku popularnu kulturu, a mnogi će ga se sjećati i kao voditelja prvog izravnog prijenosa otvorenja Zagrebačkoga velesajma 1956.

Jelčić je bio jedan od najpopularnijih televizijskih osoba 70-ih, dobitnik brojnih nagrada, a proglašen je i najpoznatijim televizijskim licem sedamdesetih godina. 

Foto: X / Mića Orlović, Ljubo Jelčić, Marija Baksa, Milena & Dragan i Ružica Sokić

Još kao apsolvent glumačke akademije i student povijesti umjetnosti nastupao je u karlovačkome Narodnom kazalištu, a očekujući angažman u zagrebačkome HNK-u, prijavio se i na audiciju za radijskoga spikera i pobijedio 700 drugih kandidata.

Obilježio je mnoge radijske emisije kao što su 'Muzika i mi', 'Priča za laku noć', 'Filmski mozaik' i 'Pomorska večer' te televizijske 'Jadranske susrete'. Od 1971. do 1991. godine bio voditelj spikera, lektora i inspicijenata Radija Zagreb i u posao uvodio spikerske kolege, pišu hrvatski mediji.

Ljubo Jelčić dobitnik je godišnje nagrade Televizije Zagreb, tjednik Studio proglasio ga je najpopularnijom televizijskom osobom 1970-ih, dodijeljen mu je orden zasluga na radu, a radijskoj Ponoćnoj aukciji slika, koju je vodio, dodijeljena je nagrada Ondas.

Kratki životopis Ljube Jelčića

Ljubo Jelčić rođen je 24. listopada 1929. godine u Ohridu. Gimnaziju završio 1948. u Zagrebu, glumu studirao na Kazališnoj akademiji u Beogradu i Zemaljskoj glumačkoj školi u Zagrebu.

U karlovačkom Narodnom kazalištu glumio Mara (M. Držić i M. Fotez, Dundo Maroje, 1950), Križovca (M. Krleža, U agoniji, 1951) i Krstu Bukovačkoga (S. Mihalić, Bukovački, 1951) te postavio dramu Moral gospođe Dulske Gabriele Zapolske (1952) i nekoliko predstava dramske skupine mladih.

Od 1953. spiker na Radio-Zagrebu, od 1956. i na TV Zagreb (spiker izravnoga prijenosa otvorenja Zagrebačkoga velesajma kojim je počelo emitiranje TV programa u Hrvatskoj).

Kopirati
Drag cursor here to close