Blagdan

Židovi u BiH obilježavaju Hanuku

Kultura / Flash | 16. 12. 2014. u 12:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Židovi u BiH i cijelom svijetu večeras počinju slaviti Hanuku u znak sjećanja na povijesni događaj kada su Židovi u Jerusalemu nakon trogodišnjeg ratovanja s Grcima uspjeli ponovo osvetiti Veliki hram.

Hanukom se prisjeća na taj dan 167. godine prije naše ere kada su Židovi ustali i pobunili se protiv grčke vlasti, na čijem je čelu bio Antiohus IV Epifan. Taj je grčki vladar pokušao nasilno helenizirati Židove te je u tom cilju obeščastio sve njihove bogomolje i zabranio im da se mole jednom bogu.

Savjetnik za kulturu Židovske zajednice BiH Eli Tauber istaknuo je za Agenciju Fena da Hanuka predstavlja praznik slobode i svjetlosti, podsjećajući na veliki povijesni događaj kada su Židovi uspjeli očuvati vlastitu tradiciju, vjeru i kulturu.

''Antiohus IV Epifan tada je uništio sve što je bilo u Velikom hramu u Jerusalemu, ali su Židovi nakon tri godine ratovanja uspjeli da se oslobode i uđu u hram. Kako legenda kaže, pronašli su jednu malu bačvicu ulja koja po svojoj količini ne bi mogla da gori više od jednog dana i jedne noći. Međutim, po legendi desilo se čudo te je ona gorila osam dana i osam noći. Upravo zato Židovi ovaj praznik i slave osam dana i osam noći, te u znak sjećanja na žrtve i taj veliki događaj svijeće pale tim redom - prvi dan pale jednu svijeću i tako redom sve do osmog dana'', istaknuo je Tauber.

Pojašnjava da se svijeće pale na posebnom svijećnjaku - hanukiji, prilagođenom isključivo za taj blagdan. Na njemu je prostor za osam svijeća, dok je deveto mjesto predviđeno za svijeću kojom se pali ostalih osam svijeća.

Tauber najavljuje da će večeras u židovskoj općini Sarajevo simbolično biti upaljena prva svijeća, uz prigodne pjesme koje se tim povodom pjevaju.

''Napravljen je veliki svijećnjak, a on se može vidjeti s druge strane rijeke i veoma lijepo i impozantno djeluje. Paljenje osme svijeće bit će organizirano već tradicionalno u velikom šatoru na Holiday marketu, uz prigodni glazbeni program'', naglasio je on.

I za Hanuku je trpeza, kao i za većinu praznika, specifična - običaj je da sva hrana koja se tada poslužuje bude pripremana u dubokom ulju, u znak sjećanja na bačvicu ulja iz legende.

Za Židove u BiH specifično je da se za Hanuku pravi kolač hanuka halva, koja predstavlja tradicionalnu bosansku halvu s nešto izmijenjenim redoslijedom pripremanja sastojaka.

U drugim dijelovima svijeta običaji za trpezu su nešto drugačiji, te se tako u Europi, Americi i Izraelu prave kolači od krumpira ili buhtle u koje se stavljaju čokolada ili marmelada.

Kopirati
Drag cursor here to close