MTM

Život vrijedan 500 KM

Kultura / Flash | 11. 12. 2014. u 08:47 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Mostarskog teatra mladih u srijedu navečer odigrana je predstava 'Život vrijedan 500 maraka'. Prije izvođenja predstave, učenicima Gimnazije i Koledža ujedinjenog svijeta obratila se Mirjana Penava, predsjednica udruge Forma F iz Mostara.

Ona je istaknula da se u sklopu projekta '16 dana aktivizma protiv rodno utemeljenog nasilja' organizira i skreće pozornost na nasilje na ulicama, obitelji i slično, a to bi se trebalo raditi svakog dana u godini.

U sklopu međunarodne kampanje '16 dana aktivizma protiv rodno utemeljenog nasilja', Misija OSCE-a u BiH u partnerstvu sa Gradom Mostarom, Gender centarom Federacije BiH, te organizacijom Forma F podržalo je izvođenje forum-predstave 'Život vrijedan 500 maraka' za učenike Gimnazije Mostar i Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Predstava govori o nasilju u obitelji gdje je žrtva 11-godišnja Emina, koja je inače stvarna osoba koja je bila žrtva seksualnog zlostavljanja i koja dolazi s područja Hercegovine. Bezazlena dječja ljubav i simpatije prema jednom dečku, preraslo je u brak.

Roditelji dečka dali su 500 KM roditeljima djevojčice kako bi se ona udala za njihovog sina. Kada je 'posao' sklopljen, nastali su problemi gdje je Emina prošla kroz pakao. Svakodnevna zlostavljanja u kući dečka od strane njegovih roditelja bila su sve gora, a ona i dečko se nisu mogli oduprijeti. Nakon izvedbe predstave uključili su se i učenici u diskusiju oko predstave.

Cilj predstave 'Život vrijedan 500 maraka' je podići svijest o rodno utemeljenom nasilju, trgovini ljudima i preranom stupanju u brak, te potaknuti mlade na promišljanje o mogućim rješenjima naizgled bezizlaznih situacija s kojima su suočene žrtve nasilja. Forum-predstava 'Život vrijedan 500 maraka', nastala je korištenjem materijala iz rada Fondacije bosanskohercegovačka inicijativa žena za borbu protiv rodno utemeljenog nasilja.

Kopirati
Drag cursor here to close