Sjećanje

51 godina od rođenja frontmena 'Crvene Jabuke' Dražena Ričla

Kultura / Glazba | 13. 03. 2013. u 08:58 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dražen Ričl, u raji poznat kao Zijo ili Para, dijete je Sarajeva u kojem je osim po nevjerojatnoj karizmi i smislu za humor bio glazbenik, glumac, sarajevskih Nadrealista (jedan je od pokretača Novog primitivizma), gitarista nekoliko sarajevskih 'čuda osamdesetih' i frontmen grupe Crvena jabuka.

Rođen 12. ožujka 1962. godine u Sarajevu. Neke zvijezde se ugase prije nego zasjaju punim sjajem, a Dražen Ričl je bio zvijezda u usponu od koje se tek očekivalo da zasja punim sjajem. Zvijezda se iznenada ugasila nakon teške prometne nesreće 18. rujna 1986. godine na putu za Mostar, kod Jablanice.

Fićo u kom su bili Zijo, basista Aljoša Buha i ritam gitarista Zlatko Arslanagić je udario u kamion. Aljoša je preminuo na licu mjesta, a Para je prebačen u Beograd, na Vojno-medicinsku akademiju, gdje je bio u komi sve do 01. listopada 1986. godine, kada zauvijek odlazi. Na mjestu nesreće je podignuta spomen ploča Aljoši i Draženu.

Dražen Ričl bio je jedna od najpoznatijih ličnosti sarajevske kulturne scene '80-ih godina prošlog stoljeća. Karijeru je počeo u bendu 'Elvis J.Kurtović & His Meteors', a zajedno sa Zlatkom Arslanagićem je osnovao 'Crvenu jabuku'.

Sarajevska pop rock grupa, 'Crvena jabuka', osnovana je 1985. godine. Svoj prvi album izdaju 1986. godine. Sve pjesme nailaze na veliku pažnju, a izdvajaju se 'Dirlija' i 'Bježi kišo s prozora'.

Kopirati
Drag cursor here to close