Paco de Lucía

Ako za neke nije bio najbolji, onda zasigurno jest najslavniji flamenco gitarist

Njegov pravi proboj dogodio se 1981. kada je objavio album 'Friday Night in San Francisco' na kojem su sudjelovali i John McLaughlin i Al Di Meola. Paco de Lucía jedno je od najvećih imena španjolske glazbe 20. stoljeća.
Kultura / Glazba | 21. 12. 2022. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: El Mundo / Paco de Lucia  (Algeciras, Španjolska, 21. prosinca 1947. – Cancún, Meksiko, 25. veljače 2014.)

Slavni španjolski gitarist Paco de Lucía rođen je na današnji dan prije 75 godina, 21. prosinca 1947. u Algecirasu, pokrajina Cadiz. Pravo mu je ime bilo Francisco Sánchez Gómez.

Počinje svirati gitaru u dobi od šest godina pod vodstvom svoga oca, Antonia Sáncheza i brata Ramóna de Algecirasa. Prvo je bio samo prateći gitarist drugim flamenco gitaristima, ali od 1967. započinje samostalnu karijeru, a iste godine izdaje svoju prvu ploču.

Paco de Lucía 1973. snima pjesmu Entre Dos Aguas (Između dvije vode) koja zauzima vrh španjolske top ljestvice 20 tjedana, i tada postaje i međunarodno poznat.

Ipak, pravi proboj dogodio se 1981. kada je objavio album Friday Night in San Francisco na kojem su sudjelovali i John McLaughlin i Al Di Meola.

Video: Paco De Lucia, Al Di Meola and John McLaughlin - Mediterranian Sun Dance Live

Bilo ponuđeno da tumači i svira Joaquín Rodrigov Concierto de Aranjuez 1991. godine, ali nije umio čitati note. Jednostavno bi naučio svirati druge skladbe slušajući druge gitariste kako ih sviraju. Njegov pokušaj da tako nastavi i svirajući Concierto je vrijedan pažnje.

Dok je učio svirati Concierto kao flamenco gitarist, gdje su ritam i takt od velike važnosti, ponekad je odsviravao prljave tonove, kada je išao od niskih do visokih tonova, tako da na taj način ne bi uništio ritam. Uvidio je da kao flamenco gitarist ima pravo tumačiti Concierto na svoj vlastiti način.

Sam Rodrigo je smatrao Pacovu inačicu Concierta "lijepom, egzotičnom i nadahnjujućom".

Video: Paco de Lucía Concierto Aranjuez - Adagio

Zajedno s Bryanom Adamsom snima 1995. pjesmu i video "Have You Ever Really Loved A Woman" na soundtracku za film Don Juan DeMarco.

Kroz njegovu široku diskografiju proširio je tehničke i glazbene granice na gitari. Dobiva naziv počasnog doktora na Sveučilištu u Cadizu 2007.

Posljednje godine života proveo je u rodnoj Španjolskoj i Meksiku.
Preminuo je 25. veljače 2014. u 19 sati po lokalnom vremenu u meksičkom Cancúnu od posljedica srčanog udara.

Paco de Lucía jedno je od najvećih imena španjolske glazbe 20. stoljeća.

Video: Paco de Lucia - Entre dos Aguas
Kopirati
Drag cursor here to close