Jedini koncert u BiH!

Darkwood Dub stiže u Mostar

Kultura / Glazba | 25. 12. 2012. u 21:32 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najznačajnijih srpskih bendova čija je glazba spoj duba, rocka, reggaea, funka, disca i eksperimentalne elektronike i lucidnih tekstova, dolazi u OKC 'Abrašević' 27.12.

Darkwood Dub je nastao 1988. godine u Beogradu. Tijekom prvih nekoliko godina, bend je eksperimentirao, spajajući reggae i dub sa soničnim gitarama i asocijativnim i emotivnim tekstovima. Do izdanja prvog albuma 'Paramparčad (Take it or leave it, 1994)', Darkwood Dub je postao najpopularniji underground bend u Beogradu, svirajući prepune koncerte pred fanatičnim obožavateljima čiji je broj često prelazio 1000, uprkos minimalnom prisustvu grupe na beogradskim radio i TV stanicama.

Drugi album 'U nedogled' (B92, 1996) donio je dalji razvoj u kombiniranju različitih glazbenih struktura, kao i aktualnih žanrova u plesnoj glazbi, i po prvi put uključuje suvremene glazbene tehnologije koje od tog trenutka postaju integralni dio zvuka benda. Album su gotovo svi glazbeni kritičari proglasili najboljim albumom 1996. godine, a pratila ga je prva turneja po Srbiji.

1997. godine Darkwood Dub piše glazbu za kazališnu predstavu 'Trainspotting' u režiji Đorđa Marjanovića, koja se, zajedno sa nekoliko remiksa pjesama različitih autora plesne glazbe, pojavljuje na izdanju 'Darkwood Dub' (B92, 1997). Glazba s ovog izdanja izrazito je plesnog karaktera pod utjecajem tada svježeg drum‘n’bass pravca.

Sljedeći album grupe 'Elektropionir' (B92, 1999) lansirao je favorite beogradske alternative u mainstream vode, s čak četiri vrlo uspješna singla. Kroz sljedeće dvije godine, bend intenzivno svira po Srbiji, ali i po svim zemljama bivše Jugoslavije i osniva vlastiti tonski studio pod imenom Elektropionir u kojem od tada Darkwood Dub snima sve svoje kasnije albume. 'Život počinje u tridesetoj' (B92), album grupe iz 2002. bio je najprodavaniji album godine, a kritika ga je proglasila i najboljim albumom godine.

Bend odlazi na dosad najveću turneju u sklopu koje svira u preko 20 gradova u Srbiji, i nizu gradova u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Velikoj Britaniji i Austriji. 2004. godine izlazi album 'O danima' (B92), poslije kojeg slijedi još jedna uspješna turneja po zemljama bivše Jugoslavije, Švicarskoj, Austriji i Nizozemskoj. Sljedeće četiri godine Darkwood Dub provodi svirajući koncerte, pišući glazbu za različite kazališne predstave, javne događaje i video radove. Nakon rekonstrukcije studija Elektropionir, bend snima novi, sedmi album pod nazivom 'Jedinstvo' (B92), koji izlazi 10. studenog 2008.

Cijena karte za mostarski koncert u pretprodaji je 10 KM, na dan koncerta 12 KM! Karte se mogu nabaviti u OKC 'Abrašević'. Treba napomenuti da je u sklopu ove turneje Mostar jedini grad u BiH gdje će ova grupa gostovati. Nakon Mostara odlaze u Osijek (28.12.), zatim Inđiju (29.12.), a za Novu godinu su u Novom Sadu.

Kopirati
Drag cursor here to close