Jedan od najstarijih festivala u Mostaru

FOTO GALERIJA | Mostar Blues & Rock festival ne razočarava

Za ovogodišnje izdanje Mostar Blues i Rock festivala pripremljen je dvodnevni program
Kultura / Glazba | 20. 07. 2024. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najstarijih festivala u Mostaru Mostar blues i rock festival nije razočarao ni ove godine. Prvu noć festivala vladala je euforija i dobra atmosfera.

Kao i prošlih godina i ove godine MBRF predstavlja domaće i strane izvođače.

Za ovogodišnje izdanje pripremljen je dvodnevni program. Sve je započelo u petak akustičnom gitarom na kojoj će mostarski glazbenik Domi predstaviti neke od blues standarda.

Foto: Bljesak.info / Mostar Blues and Rock festival 2024. 

Nakon toga se predstavio bend Bulevar, grupa koja postoji desetljećima, iza koje su brojni nastupi i snimci, a predstavit će se i autorskim radovima. Predvođeni legendom, Brunom Langerom, potom je nastupilo kultno Atomsko sklonište.

Sutrašnji program će otvoriti duet EM i EM, iskusni glazbenici koje krasi sjajan ženski vokal, a koji će tu ljetnu noć započeti u baladerskom stilu. Zatim će na scenu Katie Henry, američka pjevačica, gitaristkinja, pijanistica i kantautorica, koja je od 2018. izdala dva solo albuma i trenutno je potpisana za Ruf Records.

Njen najnoviji album, “On My Way”, dosegnuo je šesto mjesto na Billboard Top Blues Albums Chart. Henry je odrasla u Vernon Townshipu, a sigurno je da će, kao i prethodnih godina, biti poseban užitak slušati američki blues.

Zavjesu na ovogodišnji Festival spustit će Partibrejkersi. Britke gitarske dionice i buntovni tekstovi učinit će tu vrelu mostarsku noć još toplijom. Za njihov koncert vlada velik interes.

Foto: Bljesak.info / Mostar Blues and Rock festival 2024. 

''Velik je interes. Imamo molbe za potpis na longplej ploče Atomskog skloništa, Brune Langera i Partibrejkersa. Bilo je mnogo poziva, posebno iz Sarajeva. Kao da postoji nedostatak urbane scene koja spada u gradove. Samim tim bi trebalo podržavati ovakve manifestacije'', dodaje Tiro.

Mostar se 2003. uključio u planetarno obilježavanje stote obljetnice priznanja bluesa kao svjetskog glazbenog pravca. I to na najbolji mogući način, pokretanjem festivala blues glazbe. Ovaj festival od svog prvog izdanja ima međunarodni karakter i u grad na Neretvi, osim mladih grupa, dovodi renomirana glazbena imena.

Foto: Bljesak.info / Mostar Blues and Rock festival 2024. 

O Mostar Blues i Rock Festivalu snimljeni su i dokumentarni filmovi, čiji programi okupljaju publiku iz cijele regije i Europe te tako predstavljaju Mostar i Bosnu i Hercegovinu kao destinaciju urbane kulture.

Od svoje jedanaeste edicije, festival u naziv uvrštava riječ rock, prateći tako glazbenu evoluciju i nastojanje organizatora da na ovoj smotri prikažu i velika imena rock muzike. Od početnog entuzijazma, Festival prerasta u respektabilnu manifestaciju i jedan je od najznačajnijih festivala ovog glazbenog usmjerenja u regiji.

Foto: Bljesak.info / Mostar Blues and Rock festival 2024. 

U proteklim izdanjima je predstavio velika glazbena imena kao što su Ten Years After, Coco Montoya, Ana Popović, Big Brother i The Holding Company, Sugar Blue, Snowy White, Dr. Feelgood, Tito i Tarantula, Deborah Coleman, Danny Shephard, a od regionalnih nastupali su Majke, Partibrejkersi, Dado Topić i Telephone Blues Band, te Josipa Lisac.

''Svake godine je teško napraviti financijsku konstrukciju ili dobiti sredstva potrebita za kvalitetan program na vrijeme. Ne predajemo se... Već 22 godine radimo i mislim da spadamo među najstarije manifestacije u gradu. I nastavit ćemo... Festival je internacionalan, glazbenici u zemlji i regiji ga posebno cijene. Uspjeli smo ovoga puta uz pomoć Američke ambasade, Grada Mostara i sponzora. Vidjet ćemo ponovno šest respektabilnih izvođača, uz iskrenu nadu da ćemo iduće godine lakše iznaći sredstva. Malo je gradova koji se mogu pohvaliti s 22 godine festivala Bluesa. Mi smo grad s najstarijim festivalom koji ima prefiks bluesa u regiji'', istaknuo je ranije osnivač Festivala Mili Tiro.

Foto: Bljesak.info / Mostar Blues and Rock festival 2024. 
Kopirati
Drag cursor here to close