Ide dalje

Glazbeni studiji tuže AI generatore glazbe zbog kršenja autorskih prava

Korištenje tuđeg glazbenog kataloga za treniranje algoritama i kreiranje AI "plagijata" moglo bi kreatora alata za sintetiziranje glazbe, Suno i Udio, mnogo koštati.
Kultura / Glazba | 26. 06. 2024. u 21:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko udruženje glazbene industrije, Recording Industry Association of America (RIAA), podnijelo je dvije tužbe protiv kompanija Suno AI i Udio AI zbog masovnog kršenja autorskih prava. Tvrdnje navode da su te kompanije kopirale i iskorištavale zvučne zapise bez dozvole kako bi razvile svoje sustave za generiranje glazbe putem umjetne inteligencije.

Suno AI i Udio AI omogućuju korisnicima kreiranje glazbenih uradaka iz tekstualnih promptova, koristeći napredne sustave generativne umjetne inteligencije. RIAA tvrdi da su ti sustavi trenirani na velikom katalogu glazbe pribavljenom ilegalno te da mogu izrađivati "plagijate" postojećih pjesama, što uključuje glazbu i vokale slične originalima.

Sony Music Entertainment, UMG Recordings i Warner Records zahtijevaju od tuženih kompanija priznanje korištenja njihovih zvučnih zapisa, zabranu daljnjeg kršenja autorskih prava i odštetu od čak 150.000 dolara po zahvaćenom djelu.

Mikey Shulman, direktor Suno AI, izjavio je za Billboard da je njihova tehnologija dizajnirana za generiranje novih rezultata, a ne ponavljanje postojećeg sadržaja te da ne dozvoljavaju zadavanje imena umjetnika za plagiranje. RIAA ostaje pri tvrdnji da je ključni problem neodgovoren: "Koje ste zvučne zapise koristili bez dozvole?"

Kopirati
Drag cursor here to close