Sjećanje

Godina dana od smrti Vlade Divljana

Kultura / Glazba | 04. 03. 2016. u 16:38 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas, 4. ožujka, navršava se godinu dana od kako je ovaj svijet napustio jedan od najpoznatijih glazbenika s prostora bivše Jugoslavije – Vlado Divljan. Sve do kraja ovog mjeseca širom Srbije će se različitim manifestacijama obilježavati smrt velikog umjetnika.

Tako će u biblioteci "Bora Stanković" u Vranju večeras biti otvorena izložba "Nebeska tema” sa fotografijama koje je fotograf Nemanja Đorđević snimio na emotivnom koncertu Divljana i "Nevladine organizacije" u Beogradu.

Također, publika će premijerno moći odgledati i dokumentarni film "Vlada" iz 2009., slovenačkog režisera Rudija Urana, u kojem Divljan sa vremenske distance govori o svom radu, zemlji i događajima koji su mu nametnuli novi život i nepredvidljivu sudbinu.

Ustanova kulture 'Parobrod' će od 25. ožujka biti domaćin izložbe 'Vlada Divljan – Evergreen' sa osobnim predmetima, arhivskim materijalom i nastupom grupe 'Zvuk ulice'.

Divljan je prije nekoliko godina sa članovima beogradske grupe 'Svi na pod', koju su tada predvodili Bojana Vunturišević i Petar Rudić, snimio pjesmu 'Neposlušna građanka', koja bi trebala biti uskoro objavljena. Promoterska kuća Long Play izdat će 'Neposlušnu građanku' kao vinil singl, dok je spot režirao Miloš Tomić.

"Visili smo u studiju kad god bi Vlado došao u Beograd, svirali, isprobavali razne ideje... Iz perspektive nekog tko ima svoj studio kroz koji su prošli brojni glazbenici, mogu kazati da nisam vidio čovjeka koji se toliko trudi i bukvalno daje zadnji atom snage da bi snimak ispao dobro", ističe Rudić.

Redatelj Mladen Matičević upravo kreće sa snimanjem filma o Vladi nazvan 'Nebeska tema', koji je zamišljen kao 'zajednički pozdrav Vladi' i, u skladu s onim što je radio vođa 'Idola', bit će neobično ispričana priča - dokumentarac koji koristi mehanizam igranog filma.

"Pripadam generaciji koju je zvuk 'Idola' s početka 80-ih obilježio. To je glazba koja mi je promijenila život... Vlado je za mene bio simbol Beograda i primjer onog dobrog u njemu, kao i onog što bi taj grad trebao biti", kaže Matičević.

Nekadašnji novinar glazbenog časopisa 'Jukebox' i osnivač portala 'Popboks' Predrag Popović priprema biografsku knjigu o Divljanu koju je počeo pisati još za Vladinog života, a čiji se izlazak očekuje naredne godine. Popović kaže da mu se Divljan javio sa idejom o knjizi ubrzo nakon što mu je postavljena dijagnoza teške bolesti.

"Uslijedili su sati i sati druženja, kopanja po prošlosti... Vlado je bio nevjerojatno produktivan. Kad sam popisao samo one njegove suradnje iza kojih je ostao službeni snimak, došao sam do liste od preko 100 sugovornika! I ono što me zapanjuje srećući te ljude je koliko je Vlado bio slojevit, bogat, dubok. Za svakoga svoj, ali uvijek naš. Kao i zemlja, kao i univerzum", ističe Popović.

Vlado Divljan je preminuo u Beču, u jutro 4. ožujka 2015, poslije duge i teške bolesti. Rođen je 10. svibnja 1958. Krajem sedamdesetih godina bio je član jazz-rock grupa 'Merlin' i 'Zvuk ulice', piše B92.

Bio je jedan od osnivača benda 'Dečaci', koji je kasnije prerastao u 'Idole' – jednu od najpoznatijih predstavnika jugoslovenskog Novog vala. Od 1985. godine je počeo samostalnu karijeru, u okviru koje je nastavio sa pop-rock formom uporedo se baveći filmskom glazbom.

U kolovozu 1991. preselio se u Australiju i surađivao sa tamošnjim glazbenicima. Također, radio je u lokalnoj radio-stanici.

Tijekom kratke posjete tadašnjoj Jugoslaviji krajem 1995. i početkom 1996. osnovao je 'Old stars bend' sa Šandorovom, Kolarom, Giletom, Markom Milivojevićem i Borisom Bunjcem. Bend je izveo dva koncerta, a na osnovu tada snimljenih materijala objavljen je album 'Odbrana i zaštita' za B92 Records.

Divljan je 2006. osnovao novi bend 'Nevladina organizacija'. Snimio je i CD EP 'Četiri godišnja doba' (2012.) sa zagrebačkim 'Ljetnim kino big bendom'.

Kopirati
Drag cursor here to close