Novi prorok glazbe

Godina globalnog obilježavanja stoljeća od rođenja Johna Cagea i u BiH

Kultura / Glazba | 28. 01. 2013. u 15:51 M.A

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzička akademija Sarajevo obilježiti će prigodnim programom u petak, 1. veljače sto godina od rođenja Johna Cagea.

Godina globalnog obilježavanja stoljeća od rođenja "novog proroka" glazbene umjetnosti počela je 5. rujna 2012. godine. Riječ je o čovjeku čije je djelovanje u filozofskim i praktičnim formama otvorilo nove horizonte za razumijevanje glazbenog i umjetničkog kosmosa, kao prostora koji se nezaustavljivo širi i čiji su dometi razmjerni samo beskraju vremena i prostora.

I predstojeći događaji na Muzičkoj akademiji posvećeni su obilježavanju Cageove obljetnice, koja u ovoj godini dominira naslovnicama časopisa i portala, ali i najznačajnijih svjetskih koncertnih dvorana i muzeja suvremene umjetnosti.

Djela Johna Miltona Cagea polaze od činjenice da je glazba naizgled samo prostor za dokolicu i razbibrigu, te da postoji neka veća istina zbog koje je ipak skoro svaki čovjek glazbi neodoljivo privučen i instinktivno predan.

Slijedeći tradicije zen budizma, John Cage kroz svoju glazbu ili "organizirani zvuk", što je termin koji on preferira, poziva slušatelja da se ne fokusira na tok glazbenog djela kao na sadržaj koji ima razvoj.

Sasvim suprotno, Cage nas poziva da prestanemo slušati očekivanja koja nam nameću konvencije naučenog i kulturološki ispravnog, i da se prepustimo trenutku u kojem postojimo, u kojem nas zvuk poziva na zadovoljstvo stanja spoznaje o postojanju u kojem prepoznajemo sebe i drugog, čujemo i vidimo sebe i drugog.

Zbog toga je prizivanje svijesti o svijetu, sebi, drugome, o samome Cageu, lightmotiv programa "Happy New Years" naslovljenog prema jednom Cageovom tekstu u kojem nas on poziva da se stalno radujemo svakom novom neplaniranom iskustvu kao novom otkrivenju.

Dan Johna Cagea bit će usmjeren na predstavljanje niza dokumentarnih zapisa i filmova, videodokumentacije izvođenja njegovih radova, projekcije njegovog filma i reprodukcije njegovih govornih i elektroakustičkih djela, uz izložbu njegovih napisa, partitura i dokumenata.

Projekt je zajednička produkcija tima Muzičke akademije koji čine mladi izvođači, kompozitori, teoretičari i muzikolozi - studenti i profesori, priopćeno je iz Muzičke akademije.

Kopirati
Drag cursor here to close