Balade za sva vremena

Jadranka Stojaković umjetnica koja slika 'boje zvuka'

Kultura / Glazba | 11. 03. 2013. u 15:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Starije generacije dobro se sjećaju Jadranke Stojaković, izvanredne umjetnice i kantautorice. Mnogima su njene pjesme podsjetnik na mladost, na prve ljubavi i prijateljstva.

Sve smo mogli mi da je duži bio dan, da si našao za me malo vremena” - pjevala je Jadranka , a mnogi , vođeni emocijama i ljubavnim krahovima , ovu pjesmu doživljavali su kao osobnu himnu. “Što te nema”, “Vjerujem” i mnoge druge balade aktualne su i dan- danas, a zahvaljujući Muzičkoj produkciji Radio Televizije RS neke nove generacije zaljubljenika u kvalitetnu glazbu, u prilici su da se upoznaju sa njenim muzičkim opusom.

Ovih dana u izdanju Muzičke produkcije, u prodaji je kompilacija “BOJE ZVUKA” od 3 CD-a , na kojim se nalazi 45 pjesama, kao i DVD izdanje koncerta koji je umjetnica, zajedno sa kolegicama iz Japana, održala u Banskom dvoru u Banjaluci.

Tijekom karijere duge 40 godina bilo je mnogo velikih hitova, stoga suziti izbor na najljepših 45 pjesama nije bio nimalo lak zadatak.

Pomogle su i produkcijske Muzičke kuće: PGP-a, Crotia rekordsa i BHRT-a, ali i bliski suradnici. Jadranka je 2009. godine, nakon 25 godina, održala koncert u Banja Luci, na kom su joj se pridružile dvije japanske glazbenice koje su svirale na tradicionalnim instrumentima. Iako je prošlo poprilično vremena od kako se vratila na naše prostore i danas održava kontakte sa prijateljima koje je upoznala u Japanu.

Kada razmišlja o godinama koje je provela u Zemlji izlazećeg sunca , priznaje da joj pomalo nedostaju sitnice i mali rituali , kao što je ispijanje egzotičnih čajeva u kombinaciji sa specifičnim grickalicama. Ipak, zahvaljujući lijepim gestama prijatelja iz Japana i danas ima priliku uživati u tome. Naime, oni joj kao znak pozornosti šalju omiljene čajeve i grickalice. Suradnja se nastavila i na profesionalnom nivou, jer trenutno radi glazbu za jednu japansku pjesmu.

Jadranka Stojković je već dvije godine zaposlena kao glazbena urednica u Muzičkoj produkciji Radio Televizije Republike Srpske. Ovaj posao je ispunjava, jer joj kako kaže omogućuje da svoje iskustvo nesebično prenese mlađim generacijama.

A njena publika je redovno prati na facebook- stranici, na kojoj joj upućuju pisma podrške, te želje za ozdravljenje. Neki od njih se u svojim komentarima prisjećaju događaja na koje ih asociraju Jadrankine pjesme.

Kemal Monteno, Zdravko Čolić, Radojka Šverko, samo su neki od prijatelja sa kojima je ova umjetnica i danas bliska. Na promociju njene kompilacije nisu mogli doći, ali su je zato podržale radne kolege i brojni prijatelji .

Kompilacija od 45 pjesama, priziva brojne uspomene i budi nostalgiju. Znamo da je mnogim umjetnicima teško izdvojiti omiljenu pjesmu, ali Jadranka je ima - to je pjesma “Što te nema”.

Ova pjesma uspjela je emotivno dotaknuti  ljude u različitim zemljama širom planete, jer je 2007. godine proglašena za jednu od 10 najpoznatijih svjetskih etno- pjesama svih vremena.

A uskoro nas očekuje i "Knjiga uspomena", koju su pripremile Jadranka Stojaković i Milka Čeremidžić.

Kompilacije sa najljepšim pjesmama kao i DVD s koncerta u Banja Luci, od 7. ožujka možete potražiti na trafikama "Minutica", kao i u "Didakovim" trgovinama širom Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close