Iskustva bosanskojercegovačkog višeglasja

Konjic je sinoć bio centar duhovne glazbe

Iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja
Kultura / Glazba | 18. 10. 2022. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvaranje 15. večeri duhovne glazbe pod nazivom ''Iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja", održano je sinoć koncertom ''Sejfullah & Prijatelji'' na Kamernoj sceni Narodnog Univerziteta Konjic.

Projekt je podržan od strane Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu. Organizator je Narodni univerzitet Konjic.

Zbor “Sejfullah” iz Konjica, osnovan je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Njeguje duhovnu glazbu islama. U dosadašnjem radu bilježi brojne nastupe širom BiH, kao i izvan granica naše zemlje; u Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Saudijskoj Arabiji, Švicarskoj, Danskoj, Egiptu.

Do sada je zbor objavio dva albuma, prvi pod nazivom „Sjeta“ 2007. godine, te „Live in Brisel“, 2015. godine.

Ime zbora se vezuje i za Sejfullaha ef. Prohu, istaknutog konjičkog alima iz 19 stoljeća. Zanimljivo je da je upravo ef.Proho začetnik prvog zbora ilahija i kasida, što je u to vrijeme bio veoma značajan kulturni događaj, tako da se današnji zbor ''Sejfullah'' može smatrati nastavljačem tradicije izvođenja duhovne glazbe Islama.

Vokalni ansambl ''Rezonanca'' djeluje više od dva desetljeća. Više stotina nastupa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Francuskoj omogućio im je raznoliki repertoar koji izvode od romansi, popularnih melodija do duhovnih pjesama. Snimljena su dva studijska i dva live albuma.

Zerdelija je grupa glazbenika koji dolaze iz Mostara. Grupa svira tradicionalnu glazbu sa Balkana i šireg slovenskog govornog područja. Svojim obradama tradicionalnih pjesama svih naroda koji naseljavaju ovo kulturno bogato područje, nastoje na originalan način prenijeti bezvremensku ljepotu glazbe sa Balkana i muzike svojih slovenskih predaka.

Zbor Pontanima (lat. pons, anima - most dušom) oformljen je u jesen 1996. godine u Sarajevu, kao projekt Interreligijske službe Oči u oči, odnosno, današnjeg Udruženja Pontanima.

Osobitost zbora je da okuplja ljude iz svih religija i uvjerenja, koji se bave glazbom ili vole pjevanje. Na koncertima i nastupima zbor izvodi glazbu svih religijskih zajednica današnje BiH, osobito židovstva, pravoslavlja, islama i katoličanstva, te afro-američke i krišna skladbe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close