Vlada i Ljetno kino

Na godišnjicu rođenja objavljen album Vlade Divljana

Kultura / Glazba | 10. 05. 2015. u 12:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promoterska kuća Long Play objavila je danas, na godišnjicu rođenja Vlade Divljana (1958.-2015.) koncertni album snimljen 5. travnja protekle godine u zagrebačkoj "Tvornici kulture", za područje Srbije, piše Fena.

Album Vlade Divljana i Ljetnog kina "Live@Tvornica kulture" dragocjen je dokument koji kroz dvadeset pjesama iz svih dijelova karijere Divljana učvršćuje njegov status kao jednog od najznačajnijih i najtalentiranijih autora Srbije i bivše Jugoslavije, javlja Tanjug.

Zagrebački gitarist Mladen Maks Juričić koji je prema mišljenju samog Divljana neobičnom postavom i aranžmanima (akustične gitare, ukulele, harmonika, stand up bubanj) donio "plesni i vedri duh Mediterana i jednu potpuno novu dimenziju" njegovim pjesmama o koncertu proteklog proljeća u Zagrebu kaže da je bio drugačiji od svih dotadašnjih.

"Vlada nas je svojim primjerom povukao da tu večer sviramo i pjevamo s uzbuđenjem i veseljem kao da nam je to prvi nastup u životu. Pred sam koncert sam potajno organizirao snimanje, snimka je ostala zaboravljena na nekom disku do dana kada smo trebali imati probu za željno iščekivani koncert u beogradskom Domu omladine, koji smo zbog bolesti morali otkazati", ispričao je Juričić.

Isti dan kolege glazbenici s kojima je održao koncert, od snimka koncerta napravili su mix bez uljepšavanja da razvesele Divljana. Svidjelo mu se i zajedno su odlučili da to objave kao live album u proljeće ove godine.

"Nekoliko tjedana nakon što nas je Vlada napustio, na planirani datum album je u izdanju Aquarius records imao promociju u Zagrebu, a Long play je promociju u Beogradu 'tempirao' za Vladin rođendan 10. svibnja.

Ta suradnja hrvatskog i srpskog izdavača je odraz onog što su Vlada i Ljetno kino zastupali, da pravo prijateljstvo i dobru glazbu granice i politika ne mogu zaustaviti", ocijenio je Juričić.

Podsjećamo, Vlado Divljan (57) preminuo je u ožujku 2015. godine u Beču nakon duge i teške bolesti.

Divljan je 1979. sa Srđanom Šaperom osnovao "Idole". Prva pjesma koju je napisao "Retko te viđam s devojkama" izazvala je veliku pažnju medija. Prvi album "Idola" objavio je zagrebački Jugoton. Njihova kultna kompilacija "Paket aranžman" ušla je u povijest kao jedno od najutjecajnijiih izdanja yu-rocka.

Album 'Odbrana i posljednji dani' proglašen je najboljom rock pločom izdanom u bivšoj Jugoslaviji, a nakon raspada 'Idola', Divljan je nastavio solo karijeru.

1991. godine preselio je u Australiju gdje je živio do 1997. godine kada se vratio u Beograd. Dvije godine poslije odselio je u Austriju.

Kopirati
Drag cursor here to close