Izbor glazbenika

Nominacijama za Grammyje dominiraju muški izvođači

Kultura / Glazba | 07. 12. 2012. u 18:21 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nominacijama za ovogodišnje nagrade Grammy, koje se dodjeljuju za izuzetne doprinose u glazbenoj umjetnosti i diskografiji, predvode muški glazbenici, a jedini bend nominiran u sve četiri 'glavne' kategorije - za album, pjesmu, izdanje i najboljeg novog izvođača godine, njujorški je indie-pop sastav fun.

Biti nominiran doista je izvanredan osjećaj i vrhunac velikog truda koji smo nas trojica uložili u taj bend, kazali su članovi benda Nate Ruess, Andrew Dost i Jack Antonoff na koncertu povodom objave nominacija. Njihov prvi singl 'We Are Young' odmah je postao veliki hit, a nakon njega je uslijedio također prilično uspješan album 'Some Nights' s istoimenim singlom.

U kategorijama za najbolji album, izdanje i novog izvođača godine nominiran je i hip hop glazbenik Frank Ocean. Svojim je debitantskim albumom 'Channel Orange' postigao velik komercijalan uspjeh i zadobio priznanja kritike, debitirajući u srpnju na drugom mjestu Billboardove ljestvice 200 najboljih skladbi. Za titulu najboljeg novog umjetnika Ocean i fun. natjecat će se s blues-rock skupinom Alabama Shakes, pjevačem country glazbe Hunterom Hayesom i folk-rockerima The Lumineers. Kategorijom nominiranih za najbolji album godine dominiraju muški izvođači - uz Oceana i fun., nominirani su The Black Keys, Mumford &Sons, teJack White.

Britanski folk-rock sastav Mumford & Sons, koji je u protekle dvije godine zaradio po šest nominacija za svoj debitantski album 'Sign No More', ove je godine prikupio još šest nominacija za album 'Babel', drugi najprodavaniji album godine u SAD-u.

Pet nominacija zaradio je rock duo The Black Keys iz Ohija, a frontmenu benda Auerbachu pripala je i nominacija za ne-klasičnog producenta godine. Blues rocker Jack White, nekadašnji frontmen benda The White Stripes, natječe se u tri kategorije sa svojim solo-prvijencem 'Blunderbuss'.

Reperi Jay-Z i Kanye West nastavili su skupljati bodove za svoj album iz 2011. 'Watch The Throne', uključujući za najbolju rap-izvedbu za 'N****s in Paris'. Jay-Z je nominiran i za suradnju na skladbama s Young Yeezyjem i Rihannom, dok je Westu višestruke nominacije donijela skladba 'Mercy'.

Kelly Clarkson jedna je od malobrojnih nominiranih izvođačica, s tri nominacije, uključujući za izdanje godine i najbolji pop album godine. Rihanna je također nominirana u tri kategorije, uključujući za najbolju solo pop izvedbu za 'Where Have You Been'. Adele, koja je dominirala prošlogodišnjim dodjelama Grammyjima s čak šest nagrada, od čega tri u ključnim kategorijama, ove je godine zaradila tek jednu nominaciju - za najbolju pop solo izvedbu. Razlog je to što nije između 1. listopada 2011. i 30. rujna 2012., izdala niti jednu novu stvar.

U kategoriji za najbolji pop album godine uz fun. i Clarkson nominirani su Maroon 5, Pink, te Florence and the Machine. Iako nominacijama u ključnim kategorijama dominiraju mladi muški glazbenici, upada u oči odsustvo 18-godišnjeg kanadskog pjevača Justina Biebera, kojega su njegov album 'Believe' i singlovi poput skladbe 'Boyfriend' učinili jednom od najvećih zvijezda pop glazbe u protekloj godini.

Pobjednici 55. po redu nagrada Grammy, koje dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umjetnost i znanost (NARAS), bit će proglašeni na posebnoj svečanosti koja će se održati 10. veljače u Los Angelesu. Tada će britanskim rock legendama The Who biti uručena nagrada Grammy za životno djelo.

Kopirati
Drag cursor here to close