New York

Preminuo osnivač benda King Crimson

Uzrok smrti službeno nije naveden.
Kultura / Glazba | 11. 02. 2022. u 17:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ian McDonald, osnivač utjecajnog prog-rock benda King Crimson i kasnije komercijalno uspješnog rock benda Foreigner, preminuo je u svom domu u New Yorku. Imao je 75 godina.

Prema riječima njegovog predstavnika, McDonald je "mirno preminuo 9. veljače 2022. u svom domu u New Yorku, okružen svojom obitelji". Uzrok smrti službeno nije naveden.

Robert Fripp, zajedno s Michaelom i Peterom Gilesom, regrutirao je McDonalda u King Crimson 1968. Iako se pojavio samo na debitantskom albumu benda In The Court of the Crimson King iz 1969., bio je ključan u definiranju kasnijeg zvuka benda.

McDonald je koautor i koproducent svake pjesme na debiju benda. Na njemu je također svirao široku lepezu instrumenata, uključujući limene instrumente, drvene puhače i klavijature. Napustio je bend iste godine kada je album objavljen, zajedno s bubnjarom Michaelom Gilesom.

"Netko me upitao: 'Jeste li iznenađeni što ljudi još uvijek govore o ovom albumu 50 godina kasnije?' Rekao sam: 'Pa da. Ali s druge strane, ne baš", rekao je McDonald o debiju King Crimsona tijekom intervjua za Ultimate Classic Rock 2019.

"Kad smo to napravili, htio sam biti siguran da može izdržati ponovno slušanje i test vremena. I u tom pogledu nisam iznenađen. Jako sam zadovoljan i počašćen i nevjerojatno je da je prošlo 50 godina", dodao je.

Godine 1976. McDonald je suosnovao britansko-američku rock grupu Foreigner, u kojoj je svirao gitaru, klavijature, saksofon i još mnogo toga na hitovima poput Feels Like the First Time, Cold As Ice, Hot Blooded i Double Vision.

Svirao je na prva tri albuma benda prije nego što ga je 1980. otpustio frontman Mick Jones. Između 2002. i 2004. McDonald je bio na turneji kao dio 21st Century Schizoid Banda, izvodeći rani materijal King Crimsona zajedno s drugim bivšim članovima Melom Collinsom i braćom Giles. Posljednjih godina svirao je kao dio njujorškog benda Honey West, izdavši jedan album, Bad Old World iz 2017.

Kopirati
Drag cursor here to close