Objava na FB

Preminuo pionir elektronske glazbe

Kultura / Glazba | 21. 07. 2015. u 13:25 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dieter Moebius, pionir elektronske glazbe, koji je razvio umjetnički stil ambijentalnih zvučnih pejzaža, umro je u 71. godini. Michael Rother, njegov partner iz benda "Harmonia", objavio je informaciju o Moebiusovoj smrti na "Facebooku". "Svima će nam mnogo nedostajati", napisao je Rother, ne navodeći uzrok smrti.

Moebius je rođen u Švicarskoj, a umjetničke studije pohađao je u Briselu i Zapadnom Berlinu, gdje je postao dio pokreta "krautrock", koji je unio sintisajzere u minimalističke aranžmane rock glazbe.

Sa grupom "Harmonia" bio je najaktivniji tijekom sedamdesetih, a potom je sa Hans-Joachimom Roedeliusom formirao bend "Cluster", koji je nastupao do 2010. godine, prenio je AFP. Na albumima "Zuckerzeit" iz 1974. godine i "Sowiesoso" iz 1976. godine "Cluster" se udaljio od oštrijih elemenata elektronske krautrock scene u pravcu mekših, tečnijih i melodičnijih tekstura.

Ovaj žanr postao je poznat kao "ambijent" i razvio se u drugačijem pravcu od plesnog stila, koji danas dominira elektronskom glazbom. Ambijentalna glazba stekla je veću popularnost kroz rad britanskog umjetnika Briana Ena, koji je surađivao sa "Clusterom".

Moebius je za svoj umjetnički osjećaj govorio da je proistekao iz berlinskog kaosa iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je češće bio na uličnim prosvjedima nego na satima.

Kao dijete bio je izložen klasičnoj glazbi, ali su se njegova shvatanja promijenila kada je čuo rock glazbu Chuck Berryja, a kasnije i benda "Velvet underground". U intervjuu iz 2012. godine, Moebius je rekao da albumi grupe "Cluster" ukazuju na konstantan razvoj razmišljanja dvojice njegovih članova o glazbi, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close