Svjetska baština

Prije pola stoljeća otvorena monumentalna opera u Sydneyu

Zgrada opere u Sydneyu doista je specifična građevina jer joj se krov sastoji od betonskih ljuski, pri čemu je svaka ljuska zapravo dio površine kugle promjera 75,2 metara.
Kultura / Glazba | 20. 10. 2023. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Britannica / Zgrada opere u Sydneyu

Na današnji dan prije 50 godina, 20. listopada 1973. službeno je otvorena zgrada opere u Sydneyu, jedna od najprepoznatljivijih građevina na svijetu.

Ta zgrada 2007. godine stavljena je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine, čime je postala najmlađom građevinom na svijetu na tom popisu.

Za usporedbu, na istom se popisu nalaze egipatske piramide, Taj Mahal i Veliki kineski zid, Stari most, a te su strukture izgrađene stoljećima pa i tisućljećima ranije.

Zgrada opere u Sydneyu doista je specifična građevina jer joj se krov sastoji od betonskih ljuski, pri čemu je svaka ljuska zapravo dio površine kugle promjera 75,2 metara.

Video: 1973: Queen Elizabeth II at the Official Opening of Sydney Opera House

Tako sagrađen krov prekriven je s više od 1.000.000 keramičkih pločica složenih po definiranom uzorku. Zgrada opere ne sadrži samo opernu dvoranu, nego i velik broj drugih dvorana (koncertnu dvoranu, dramsko kazalište itd).

Godišnje se u svim dvoranama i prostorima zgrade opere u Sydneyu održi čak oko 1.500 izvedbi (koncerti, baleti, opere, kazališne predstave i druge izvedbe), kojima prisustvuje ukupno oko 1.200.000 osoba.

Svečano otvaranje zgrade na današnji dan 1973. godine uključivalo je izvedbu Beethovenove Devete simfonije, a zgradu je otvorila kraljica Elizabeta II.

Video: Sydney Opera House: Building an Icon
Kopirati
Drag cursor here to close