Najavljujemo

Spetakl Bijelog dugmeta 7. kolovoza na stadionu pod Bijelim brijegom u Mostaru

Kultura / Glazba | 26. 06. 2015. u 16:43 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijelo dugme je najveća balkanska rock-grupa i najvažnija pojava u kulturi Jugoslavije u posljednjoj četvrtini dvadesetog stoljeća. U jednoj socijalističkoj kulturi koja je stidljivo tražila svoj put izvan zadanih okvira vrijednosti, bili su pojava upravo prevratnog značaja.

Promovirali su neophodnost talenta, nužnost autentičnosti, važnost stava, potrebu za potpunom posvećenošću, visok profesionalni nivo i moderno pakiranje. Bili su najmasovniji umjetnički koncept Jugoslavije i prvi masovni koncept koji nije nadzirala država.

Tijekom cijele karijere imali su uz sebe beskrajnu ljubav publike, konstantnu zavist kolega i podijeljenu naklonost vlasti. Bili su najbolji bend istočno od Londona i jedini dokaz da je autentična rock&roll karijera izvan engleskog jezika uopće moguća.

Postojali su petnaest godina (1974 -1989), i za to vrijeme objavili devet studijskih i tri koncertna albuma koje je vrijeme potvrdilo. Kod njih je bilo baš svega što krasi velike rock biografije: velikih brojeva, euforije obožavateljica, neobjašnjivih okolnosti i tragičnih smrti.

Smatra se da su jedini u Jugoslaviji zaradili ozbiljan novac od rock-glazbe. Postavili su standarde u industriji zabave i neprekidno ih pomicali naprijed. Bili su najbolja terapija za sve: za dugu zimu, za dosadnu školu, za preopširne roditelje, za izgubljena prijateljstva, za prekinute ljubavi. Kod njih je bilo neke magije koje kod drugih bendova nije bilo.

Prvo su bili grupa Bosanaca agresivnog zvuka, onda emotivni način života nekoliko generacija, da bi na kraju postali metafora jednog vremena.

Bijelo dugme je danas multimedijalna zbirka emocija, mozaik komadića sreće i tuge, DNK našeg pređenog emotivnog puta.

Povodom četrdesetog rođendana Bijelog dugmeta, na svjetskoj turneji “Ko ne poludi, taj nije normalan“ Goran Bregović, Alen Islamović i Orkestar za svadbe i sahrane izvode hitove Bijelog dugmeta, ali i neke od najvećih hitova Bregovićeve solo-karijere (“Mjesečina“, “Kalašnjikov“, “Gas gas“ i druge).

Osim pjesama iz vremena kad je Islamović bio pjevač grupe (“A i ti me iznevjeri“, “Te noći kad umrem, kada odem, kad me ne bude“, “Ružica si bila, sada više nisi“, “Hajdemo u planine“, “Djurdjevdan“ i drugih), Bregović i Islamović izvode i pjesme nastale u razdobljima kad su pjevači bili Mladen Vojičić Tifa (”Lipe cvatu”, “Lažeš“) i Željko Bebek (“Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira“, “Ima neka tajna veza“, “Svi marš na ples“, “Bosanac” i dr.).

Turneja je počela 14. lipnja koncertom u Ljubljani, a zatim su nastupali u Beču, Cirihu, Minhenu, Skoplju, New Yorku, Chicagu, Torontu, Novom Sadu, Budvi (doček Nove godine), Dubrovniku i drugim gradovima širom svijeta.

Predviđeno je da turneja traje tri godine i da obuhvati šezdeset gradova od Aljaske do Australije, uključujući i spektakl 7. kolovoza na stadionu pod Bijelim brijegom u Mostaru.

Karte idu u pretprodaju u ponedeljak 29. lipnja 2015. godine u 10 sati na svim prodajnim mjestima kupikartu.ba, kao i na online kupikartu.ba

Kopirati
Drag cursor here to close