recenzija

Što donosi Manjina – novi album Damira Avdića

Kultura / Glazba | 24. 10. 2015. u 08:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Damir Avdić Graha objavio je 13. listopada na svojoj Bandcamp internetskoj stranici peti studijski album pod nazivom Manjina, koji je snimljen za trideset dana u studiju Metro u Ljubljani.

Producent i snimatelj bio je Jure Vlahović, dok je za mastering bio zadužen Jernej Černologar.

Graha je, piše Mario Iličić u Slobodnoj Bosni, za promociju novog albuma najavio dvije svirke, prvu je već održao u ljubljanskom kinu Šiška pri Centru za urbanu kulturu, dok će se drugi promotivni koncert održati 6. studenog u zagrebačkom klubu Močvara.

''Podijeljene su kritike vezane za glazbeno djelovanje Tuzlaka s ljubljanskom adresom. Dok ga većina medija predstavlja kao beskompromisnog hardcore-punk pjesnika oštroga jezika poput britve, drugi njegovo muziciranje nazivaju ispraznim, bezvrijednim lupetanjem, njegov glazbeni izričaj smatraju dosadnim, a njegovu pojavnost bolesnom'', navodi Iličić i dodaje kako je jedno, ipak, sigurno: Damir Avdić Graha unikatna je glazbena pojava na regionalnoj sceni, jer se nikada prije nije pojavio netko sličan Bosanskom psihu, barem ne u našim glazbenim okvirima.

Ima u njegovim tekstovima i shizofenih stihova, s autodestruktivnim nakanama, ali je nemali postotak bolnih ali istinitih tema koje u stihove slaže Graha, dok mu šuplju pozadinu popunjava krčanje distorzije i mikrofonija koja je se odbija od starog Marshalla ''lampaša''.

Novi Grahin album Manjina sadrži dvanaest pjesama, a započinje četiri i pol minuta dugačkom kompozicijom Čuvaj se. Pjesma je to posvećena lažnim patriotama, a koja započinje stihovina: ''Čuvaj se patriota i najboljih sinova, zamotaće te u zastavu i ostavit u blatu, izvući na godišnjicu da mobilišu naciju...''

Graha je, navodi Slobodna Bosna, namjerno ili slučajno, u pjesmi gotovo skrio nekoliko izvrsnih stihova poput: ''Bol je velika kad je praznina mobilisana'', ''Promjena je naša mantra, istost je naša konstanta'', ili, pak, ''Mali smo, zato imamo velike simbole...'', podsjećajući slušatelje, koji žele razumjeti, u čemu je zapravo suština istine o malim narodima i velikim politikama.

Nastavlja Graha novi album dvosmislenim, vulgarnim stihovima o robovima i porobljavanju kroz pjesmu Sedam milijardi. A, najbolja pjesma na albumu Manjina je svakako istoimena kompozicija, čijim se stihovima Graha žestoko obračunava s fašistoidnim okruženjem u kojem živi, ali i svima onima koji za sebe izvlače korist djelujući kao manjina.

''Ja sam manjina koja trpi nepravdu kakvu trpi manjina, tamo gdje sam ja većina, ja oplemenjujem svaku sredinu, ja sam cvijet usred govana fašističke većine, ja volim sve ljude mrzim samo pedere i seljake, nije mi jasno kako neko može ne voljeti mene!'', a poentira završnim refrenom: ''Ja sam manjina i ja sam umoran, nemojte zamjeriti ali umjesto moje jebite svoju mater''.

Ima Grahin album Manjina i ljubavnu pjesmu koja nosi naziv Ljubim te, te odu o Kapitalizmu, ali i stihove posvećene rodnom kraju u pjesmi Tamo odakle sam ja: ''Al’ odakle sam ja samo je nijansa ćumura i hlora patnje i bola…''.

Album Manjina, Damira Avdića Grahe završava sedam i pol minuta dugačkom pjesmom U očima moje djece. Na koncu, navodi Iličić, Graha je snimio sasvim solidan album, te je tako opravdao očekivanja malobrojnih ali vjernih slušatelja koji su dvije godine iščekivali nove priče potkovane gitarskim riffovima, hardcore pjesnika sa ''žiletom ispod jezika''.

Kopirati
Drag cursor here to close