Caterina Valente

Umrla pjevačica hita Bongo Cha Cha Cha

Caterina Valente je rođena u Parizu 1931. godine, a roditelji su joj bili Talijani. Pjevala je na brojnim jezicima, uključujući engleski, francuski, talijanski i njemački.
Kultura / Glazba | 12. 09. 2024. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francusko-talijanska pjevačica Caterina Valente preminula je u dobi od 93 godine, objavljeno je na njenoj službenoj Facebook stranici. Umrla je 9. rujna prirodnom smrću u svom domu u Luganu.

"Što se tiče želja pokojnice, sprovod se odvio u strogoj privatnosti i neće biti drugih svečanosti ni komemoracije. Molimo vas da poštujete privatnost obitelji i prijatelja u ovom osjetljivom trenutku", piše još u objavi.

Valente je rođena u Parizu 1931. godine, a roditelji su joj bili Talijani. Pjevala je na brojnim jezicima, uključujući engleski, francuski, talijanski i njemački.

Video: Bongo Cha Cha Cha

U Njemačkoj je postigla velik uspjeh hitovima među kojima su Ganz Paris träumt von der Liebe, Ciao, ciao, bambina i Itsy Bitsy Teenie Weenie Honolulu Strandbikini. 

Godine 1959. bila je nominirana za nagradu Grammy.

U kasnu jesen 1953. nastupa i kao jazz pjevačica s Orkestrom Kurta Edelhagena iz tadašnjeg Südwestfunk Baden-Badena, ali se tada sve više okreće pop i dance glazbi. Pjesma "All Paris dreams of love", koja je prodana u više od milijun primjeraka, omogućila joj je proboj u Njemačkoj sljedeće godine. Njemačka verzija globalnog hita "Malagueña" postala je njezin prvi veliki međunarodni uspjeh. 

Video: Malaguena (Deutsch 1954)

 U Americi je u to vrijeme slavljena kao ''Malagueña Girl''. Svjetski uspjeh postigla je i pjesmom ''The breeze and I''. U SAD-u je među ostalima radila sa zvijezdama kao što su Danny Kaye, Perry Como, Dean Martin, Johnny Carson i Bing Crosby.  Tijekom godina snimala je ili nastupala s mnogim međunarodnim zvijezdama, uključujući Louisa Armstronga, Ellu Fitzgerald, Clausa Ogermana, Edmunda Rosa i brojne druge.

Ukupno je tijekom svoje karijere snimila više od 1500 hitova, pjesama i šansona na 13 jezika. Također je dokumentirala širinu svog repertoara ambicioznim projektima kao što su veliki koncerti Kurta Weilla.

Godine 2019. njen hit iz 1950-ih Bongo Cha Cha Cha uključen je u soundtrack filma Spider-Man: Far from Home. Pjesma je posljednjih godina postala viralna na TikToku.

Video: The Breeze And I
Kopirati
Drag cursor here to close