Podcast "Imam ideju" #76

VIDEO I Govorčin: Nekima je to neobično, ali doista pjevam na 43 jezika

U našem podcastu "Imam ideju" ugostili smo profesionalnog glazbenika Marka Govorčina, rođenog Mostarca koji već duže živi u Salzburgu, gradu slavnog Mozarta. Kaže da mu Mostar nedostaje, ali je zaljubljen i u Salzburg.
Kultura / Glazba | 15. 08. 2024. u 20:00 Miljenko Buhač | Bljesak.info
Glazbenik koji pjeva na 43 jezika - Marko Govorčin | Podcast Imam Ideju, Ep. 76. - Bljesak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodin Marko Govorčin, naš gost u podcastu "Imam ideju", čitav je život posvetio glazbi. Vrstan gitarist, pjevač, autor i zabavljač, počeo je svoj put kao i mnogi drugi u svom rodnom gradu, a u njegovom slučaju to je Mostar.

"Kad si rođen u Mostaru, gradu sunca, svjetlosti, 300-tinjak metara od Šantićeve Emine, pa onda sa šest godina dobiješ od roditelja prvu gitaru, onda je sve nekako predodređeno i usmjereno u pravcu muzike", kaže naš gost na početku razgovora.

Kao učenik osnovne škole pokazao je glazbeni dar, a nešto kasnije upisan je u KUD "Abrašević", na tečaj harmonike, što mu je donijelo prvo susretanje s učenjem glazbe, ali znao je, kako ističe, da je gitara njegov izbor.

Kao srednjoškolac počeo je svirati u grupama "Vasiona" i "Oko", da bi kasnije bio angažiran u rock sastavu "Rondo" kao svirač bas gitare.

Grupa "Rondo" je ostavila traga na glazbenoj sceni početkom 80-ih, nastupajući na relevantnim festivalima, a čak su bili i na izboru za pjesmu Eurovizije.

Početkom 1990-ih odlazi u Austriju, gdje nastavlja bavljenje glazbom, a nakon što se afirmirao na tamošnjoj sceni, nastanio se u gradu Salzburgu, gdje surađuje s vrhunskim austrijskim glazbenicima.

Posvećen je onome čime se bavi do posljednjeg zvuka na svojoj gitari, snimio je nekoliko solističkih albuma, a spomenimo  "Tribute to Ivo Robić" i "Žuta Ruža", koje u novije vrijeme predstavlja na svojim nastupima, a s obzirom da ovih dana boravi u Mostaru, također je dostupan glazbenoj publici - u razgovoru ćete čuti gdje nastupa.

Kako vam ne bismo odvlačili pažnju predugačkim uvodom, predlažemo da pogledate i poslušate Marka Govorčina u našem podcastu - bit ćete, sigurnio smo, oduševljeni!

Kopirati
Drag cursor here to close